Sari la conținut

Alexandra Constantin, Visez să devin medic

Alexandra Constantin, 
Clasa a V-a, 12 ani,
Școala Gimnazială Vădeni,
Profesor îndrumător: Budău Dorina

 

M-am întrebat tot timpul ce pot face ca adult și cred că m-am hotărât: vreau să devin medic. A fi medic este cea mai necesară și mai nobilă profesie, ca un înger pe Pământ. Sunt gata să ajut oamenii, să fac față suferințelor bolnavilor, cu care mă voi confrunta tot timpul, să le arăt compasiune și umanitate.

Dintotdeauna am considerat corpul omenesc un mister care trebuie deslușit. Înțeleg și responsabilitatea acestei profesii, însă voi depune toate eforturile pentru a mă dezvolta în această direcție. Comunic ușor cu cei din jur, sunt empatică, sunt curioasă, ambițioasă și răbdătoare. Sunt rezistentă atât fizic, cât și psihic. Cred că toate aceste calități îmi sunt folositoare în practicarea acestei meserii. Nu mă sperie studiul îndelungat, nopțile pierdute ori epuizarea pe care probabil o voi simți, știu că am resurse puternice pentru a face față provocărilor. Succesul depinde și de încrederea pe care o avem în noi înșine.

Ideea de a deveni medic mi-a venit citind cartea “Bunicuța hoțomană”, de David Williams. Știu, nu despre asta e vorba în carte, dar asta mi-a declanșat mie dorința. Deși e o carte amuzantă, eu am fost atrasă de partea tristă, în care bunica îi spune cu lacrimi în ochi nepotului ei că nu va mai trăi mult, din cauza bolii de care suferă și care s-a agravat. M-am gândit brusc la bunica mea dragă și la suferința provocată de dispariția ei înainte de vreme. Dacă aș depista la timp cât mai multe boli, bunicii vor petrece mai mult timp prețios cu nepoții lor și vor lăsa mai multe amintiri frumoase. Timpul petrecut cu bunicii este cel mai plăcut. Când le asculți poveștile, cu vocea lor caldă, te simți ca și când nimic rău nu ți s-ar putea întâmpla. Sentimentul acesta de siguranță pe care ni-l oferă bunicii noștri trebuie recompensat, iar eu pot să-i ajut dacă devin medic. Profesia de doctor necesită mult curaj, talent, dedicație și multă muncă. Zilnic ești înconjurat de oameni bolnavi, dar faptul că le poți acorda ajutor te va face să fii mândru că ai ales această cale.

Drumul pe care îl parcurge un medic și sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească sunt multiple: studiul îndelungat, nopțile albe, adaptarea la situații noi, imprevizibile. Îmi place îndemnul: Ai câștigat, continuă! Ai pierdut, continuă! Dar, până voi fi medic, vreau să mă bucur de copilărie, pentru că am doar una și nu vreau să o pierd. Fiecare etapă trebuie trăită și apoi depășită.