Sari la conținut

Alexandra Drajmici, Ce înseamnă cultura pentru mine?

Alexandra Drajmici,
16 ani, clasa a X-a A,
Liceul Tehnologic Vasile Cocea Moldovița,
profesor îndrumător: Alina Rădeanu

CUVINTELE ADEVĂRULUI DIN TINE!

– fragment poveste –

– Caută cuvintele adevărului din tine!, fuseseră cuvintele tatălui meu, înainte de a fi doar o amintire.

– Tată!, mă faci să pribegesc pe tărâmurile cunoașterii, pribeag voi fi printre filele unei cărți, un călător spre Soare-Răsare, sfidând timpul, traversând secole, idei, concepte, având tovarăși de căutare, de Confrerie, iar mentor ne va fi Hermann Hesse. La sfârșitul călătoriei, voi ajunge la mine, în cel mai tainic dintre labirinturile interioare, la însăși esența sufletului meu.

– E drept, se cere sacrificiu, însă cultura înaltă te va ajuta să te ferești de capcanele societății de consum și să ai o viață curată, adevărată, ce palpită de idei, autenticitate, moralitate.

La ani depărtare de această ultimă conversație cu tatăl meu, mă tot gândesc la spusele lui. Ce înseamnă cuvintele adevărului din tine? Un căutător de cuvinte!, și nu cuvintele unei anumite limbi, ci cuvintele edificiului meu interior, celulele ființei mele spirituale! Ce înseamnă cuvintele adevărului din tine?, înseamnă că nu toate cuvintele ni se potrivesc, sau că ele, cuvintele, odată găsite, deschid o bucățică dintr-o perspectivă a ce putem fi…., sunt o baghetă magică, o tipsie fermecată, o crenguță de argint, gata să deschidă comoara din noi.

Să fie cuvintele mici entități” în simbioză cu omul, sau vitaminele fără de care metabolismul spiritual nu ar funcționa? Mă întreb cât de greu le era primilor oameni, neavând decât cuvintele pentru exprimarea nevoilor primare, legate de hrană și apărare. Cât de bogați suntem acum, având cuvintele culturii înalte, ale marilor filozofi, scriitori, ce și-au găsit cuvintele pentru a ne putea călăuzi pe noi?! Și cât de săraci suntem, atunci când refuzăm să le auzim, să le încercăm, să le lăsăm a fi procesate de propria minte.

Ce este cultura? În ce constă acest ideal, de ce este atât de importantă? Niciodată nu am avut o definiție anume pentru acest cuvânt, pentru că mereu îi găseam o altă formă. De exemplu, am început prin a căuta pe Google ce poate fi cultura și am găsit că aceasta ar fi barometrul sănătății mentale, fizice și spirituale ale unui grup. Eu asociam cuvântul cultură cu civilizația și cultura unei anumite țări, de exemplu cultura și civilizația chineză, cu toate tradițiile care sunt foarte diferite de ale noastre. Dar cultura nu are legătură doar cu tradițiile și obiceiurile, există și cultura înaltă, la ea face referire tatăl meu, iar un om ce accede la cultura înaltă devine un om cult.

Cultura este un râu ce aduce cunoașterea și înțelepciunea din cele mai vechi timpuri, din antichitate până în prezent, iar cel ce se scaldă în apele ei ajunge la o mai bună cunoaștere de sine. Drumul către noi înșine trece prin cunoașterea culturii umanității.

Ne naștem după ce parcurgem etapele dezvoltării ontogenetice, uterine, ne naștem fizic și, odată născuți, o luăm de la capăt, parcurgând etapele nașterii noastre spirituale, prin apel la cultură și credință în Dumnezeu!