Andra Moroianu,
Clasa a VII-a, 14 ani,
Școala Gimnazială Vădeni,
Prof. îndrumător: Manolache Marioara
Mereu aud întrebarea ”Ce vrei sa te faci când vei deveni mare ?” Mulți, nu știu să răspundă la aceasta întrebare… nici eu nu am știut să răspund, îmi veneau în minte tot felul de meserii. Aș fi vrut să devin medic, dar nu îmi place să văd oameni răniți, pe altă parte aș fi vrut să devin polițistă, dar, cu timpul, am realizat că este foarte greu să devii un polițist bun și nici nu îmi place să dau amenzi sau să bag oamenii la închisoare.
M-am gândit foarte mult la ce îmi place să fac, ceea ce mă pasionează cu adevărat și am realizat că dintotdeauna mi-a plăcut să pictez, dar nu m-am preocupat de asta, din lipsă de timp. Am realizat acest lucru prin simplul fapt că mereu, când văd un tablou frumos, îl analizez din toate punctele de vedere, de la culori, până la cum a fost realizat. Mă uit atent la ramă, la culori și mă gândesc la ceea ce a vrut să surprindă pictorul pe pânză, ce sentimente se ascund în spatele picturii…
Momentul hotărâtor a fost cel în care am citit cartea „Theodora Tenpenny și tabloul pierdut” de Laura Marx Fitzgerald, m-am decis: voi fi pictor!. Această carte m-a impresionat foarte mult și o recomand. În carte este vorba despre un tablou pierdut, bineînțeles cum sugerează și titlul, dar nu orice tablou, ci unul al renumitului pictor Rafael Sanzio, un tablou care nu a fost expus niciodată. Protagonista, Theodora Tenpenny, împreună cu prietena sa Bodhi, reușește să rezolve misterul legat de acest tablou, ducând până la sfârșit misiunea neterminată a bunicului ei, Jack, anume de a înmâna tabloul proprietarului său de drept: „totul a început cu moartea bunicului ei, Jack. Cu ultimele cuvinte i-a transmis un secret ce avea să-i schimbe viața, în atelierul lui de pictură se afla o comoară, trebuia să caute sub ou… Oare despre ce ou este vorba? Oare ce a vrut bunicul să spună? “.Volumul cuprinde foarte multe detalii cu privire la epoca Renașterii, dezvăluie unele aspecte din istoria celui de-al doilea război mondial și a istoriei artei, amintește de un grup de voluntari care s-a ocupat de salvarea operelor de artă în timp ce Europa era devastată de bombardamente și ocupația germană sau rusească.
Așadar, răspunsul meu la întrebarea „Ce vrei să devii?” este: pictoriță! vreau să ajung cunoscută pentru picturile mele la fel ca marii pictori ai lumii. Asta înseamnă să fii nemuritor, pentru că, în fiecare lucrare a ta, lași omenirii câte o fărâmă din sufletul tău, dăinuind peste veacuri.