Sari la conținut

Andrei Burducea, Visez să devin… militar

Andrei Burducea,
Clasa a V-a, 12 ani,
Școala Gimnazială Vădeni,
Profesor îndrumător: Budău Dorina

 

Îmi doresc să lucrez ca ofițer în cadrul armatei. De mic am fost atras de haina militară, deoarece armata vine în sprijinul cetățenilor la nevoie, iar eu vreau să fiu de ajutor. Conflictul care se desfășoară între Rusia și Ucraina m-a făcut să îmi doresc și mai mult să fac parte din Armata Română. Vreau să lupt pentru dreptate și pentru oamenii care au nevoie de apărare. În familia mea, este un unchi care practică această meserie și pe care îl admir.

Cadrele militare au o prestanță pe care aș vrea să o am și eu; se bucură de respectul celor din jur și le oferă la rândul lor protecție. M-am hotărât să îmbrățișez această profesie când am citit prima dată Scrisoarea III, de Mihai Eminescu :

,,Eu? Îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul…

Și de-aceea tot ce mișcă-n țara asta, râul, ramul,

Mi-e prieten numai mie, iară ție dușman este,

Dușmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste;

N-avem oști, dară iubirea de moșie e un zid

Care nu se-nfioarează de-a ta faimă, Baiazid.”

Aceste versuri m-au făcut să-mi admir strămoșii, să-i prețuiesc și să înțeleg, cât pot eu la această vârsta, puterea de sacrificiu pe care o avem în noi. Cred că sunt potrivit pentru cariera militară deoarece sunt disciplinat, respect regulile, îmi place să fac sport, îmi iubesc țara și vreau să o apăr, chiar dacă va fi nevoie de sacrificiul suprem.