Sari la conținut

Bianca Dacu, De ce este importantă cultura pentru noi

Bianca Dacu,
clasa a X-a SN2,
Colegiul Național „Cuza Vodă” – Huși,
Profesor coordonator: Avram Carmen-Any

Te-ai gândit vreodată de ce faci atâtea materii la școală sau de ce trebuie să citești? Niște întrebări care par banale, nu-i așa? Însă dacă stai să te gândește sunt foarte importante.

De exemplu la școală faci multe materii pentru a avea cunoștințe din mai multe domenii, pentru a ști ce te înconjoară și bineînțeles pentru a îți îmbogăți cultura. Cititul are o importanță și mai mare. Cred că pentru majoritatea cititul poate părea plictisitor, deoarece nu au încercat să citească decât cărți date de doamna de română, cărți pentru bac, scrise acum o sută de ani, ce au cuvinte greoaie și ne doare capul doar când ne uităm la ele, dar lasă-mă să-ți spun un mic secret, cultura poate veni și din cărțile de astăzi, cărți ce te captivează în povestea lor și simți că nici de somn sau mâncare nu ai nevoie, ci doar să afli ce se întâmplă mai departe. Chiar dacă, acestea nu conțin multe informații, cititul tot este important, deoarece putem învăța cuvinte noi sau trăi experiențe inedite, punându-ne în locul personajului principal și luând parte la toată acțiunea.

Cultura ne înconjoară. Un om fără cultură chiar și în ziua de astăzi este plictisitor.

Tu cum îți imaginezi cultura? Eu mi-o imaginez ca pe cel mai fin parfum. Citind o carte, mergând la școală sau chiar urmărind un documentar parfumul devine din ce în ce mai intens. Este plăcut să stai lângă o persoană care miroase frumos, nu? De obicei chiar o întrebăm cu ce parfum s-a dat și mergem să îl cumpărăm și noi. În cazul culturii este aproximativ la fel, ne place să stăm lângă oameni care au o cultură bogată, doar că noi nu mergem să cumpărăm cultura ci ne-o creăm singuri.

Nu știu dacă te-am convins până acum că un bagaj de cunoștințe amplu este cu adevărat important, dar lasă-mă să-ți mai spun un singur lucru: un om ce are cultură este un om ce va ști să facă diferența foarte ușor dintre bine și rău. Acest om își va alege cu înțelepciune prietenii și va lăsa în urma lui mereu o impresie plăcută celor din jur.

Sper că te-am convins să citești, să mergi la școală cu mai multă plăcere sau de ce nu, să urmărești mai multe documentare și desigur sper că ai înțeles din tot ce am scris că, cultura este parfumul nostru cel mai de preț, comoara noastră ce nu trebuie ascunsă niciodată.