Sari la conținut

Crina Botoșineanu, Visul meu, în câteva cuvinte

Crina Botoșineanu,
Clasa a VII-a, 13ani,
Școala Gimnazială Vădeni,
Profesor îndrumător: Marioara Manolache

Cred că orice copil visează de mic să fie erou…De ce aș face tocmai eu excepție ? Voiam să apăr drepatatea, să fiu cea care salvează oamenii. Gândul acesta al copilăriei a prins contur în anii de gimnaziu și m-au făcut să mă gândesc serios la meseria de polițist.

Încă de mică, am fost atrasă de binecunoscutul personaj Sherlock Holmes, prezentat în cartea „Bijuterii poliţiste de scriitorul britanic Arthur Conan Doyle:Sherlock Holmes a căzut din nou în starea aceea de meditaţie intensă şi tăcută din care de abia ieşise, dar mie mi s-a părut, datorită experienţei pe care o aveam şi prin care mă deprinsesem cu toanele lui, că deodată îi venise în minte cine ştie ce nouă posibilitate de interpretare a cazului.” Atitudinea lui Holmes nu înceta să mă captiveze : “Holmes era gata întotdeauna să dea atenţie amănuntelor vreunui caz cu care se ocupa detectivul de la Scotland Yard şi să-i ofere câte o sugestie sau o indicaţie izvorâtă din vastele sale cunoştinţe şi din îndelungata sa experienţă.“

Totuși, în viața reală, modelul perfect este verișorul meu, el și-a ales această meserie, care îi place și i se potrivește atât de bine, fiind un polițist devotat. Andi mi-a povestit că nu a fost tocmai ușor să parcurgă acest drum. La terminarea liceului, cu profil uman, a optat pentru Școala de Agenți de Poliție, Câmpina. Au urmat examene și antrenamente dure, pentru că un polițist trebuie să aibă deprinderi tehnice speciale, pe care le vor folosi în interacţiunile cu infractorii :“ Toţi poliţiştii vor trece prin acest tip de pregătire care vizează dezvoltarea abilităţilor în condiţii de tragere, dinamică, de ripostă, de luptă cu adversarul.” Poate, pentru mulți oameni, este o simplă meserie, dar nu este chiar așa…este o meserie care are nobila datorie de a ne apăra pe noi, simpli cetățeni, de cei care se abat din drumul drept și corect, care ne pot răni fizic și ne pot lăsa cu traume psihice adânci.

Am început să mă documentez și cred că e profesia  care mă reprezintă. Îmi place sportul, sunt înaltă, iar în meseria de polițist ai nevoie și de calitățile astea. De asemenea, atunci când vezi un polițist pe stradă, simți nevoia să îl respecți, impune autoritate. Morala profesiunii de polițist “este reflectată prin prisma datoriilor profesionale și cuprinde totalitatea normelor, regulilor și principiilor privind atitudinea polițistului față de cetățeni, societate și colegi, manifestată în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege” .

Așadar, nu pot decât să mă văd în uniforma de polițist, care denotă încredere, siguranță și patriotism, să mă dedic fizic și moral acestei profesii de o răspundere considerabilă.