Sari la conținut

Daniel Melniciuc, Salvați cultura înaltă!

Daniel Melniciuc,
16 ani, clasa a X-a A,
Liceul Tehnologic Vasile Cocea Moldovița,
profesor îndrumător: Alina Rădeanu

Cultura este o busolă și o ancoră ce te va ajuta să te îndrepți către esența, substanța lucrurilor și, odată ajuns în acest punct, să rămâi, alegând mereu calitatea, în detrimentul cantității.

În societatea noastră, bazată pe consum și divertisment, după cum ne avertizează Mario Vargas Llosa, în cartea Civilizația spectacolului, e foarte important să citești, ca astfel să ai acces la cultură, la ceea ce are substanță și valoare, altfel, probabil nici nu îți vei da seama că există și altceva, există o altă lume, ce poate fi deschisă prin cultură.

În primul rând, consider cultura ca fiind un element esențial în evoluția noastră ca persoane și cred că aceasta ar trebui să fie respectată mult mai mult. Desigur, există o mulțime de oameni care, din cauza problemelor vieții uită și neglijează cultura și ajung astfel să își piardă respectul, atât față de cultură, cât și față de cei care o respectă. Așadar, se ivește întrebarea: Cum putem respecta cultura și valorile ei? Ei bine, cred că este indicat să răspundem acestei întrebări folosind definiția științifică modernă a culturii. Cultura înaltă simbolizează convingerile, valorile și mijloacele de exprimare utilizate în literatură și în artă. Această definiție ne va ajuta foarte mult deoarece citind-o, vom descoperi calea care va duce la drumul cel bun. Dacă ne vom păstra convingerile, dacă vom ține la valorile proprii și dacă vom fi deschiși mereu, vom intra în categoria celor ce o respectă.

Cultura este o busolă ce te va ajuta să te orientezi și să vezi departe. Ca dovezi factuale ce vin să susțină această afirmație, voi aduce, în primul rând, pe cele ale lui Llosa, din cartea amintită: cultura ne va ține la distanță de superficialitate, de așa zisa cultură light, ne va forma o gândire critică ce ne va ajuta să distingem adevărul de minciună, fiind astfel, mai puțin vulnerabili la manipulare.

Pentru alte dovezi, voi apela la domeniul beletristicii și mă voi opri la ultima carte citită, și anume, Pescărușul Jonathan Livingston, scrisă de Richard Bach. Pescărușul ajunge la un plan superior al vieții sale, la zborul cel mai înalt, ce nu mai avea scopuri practice, ci spirituale. Asemeni lui, noi, oamenii, prin lectură și alte forme de cunoaștere, ne înălțăm spre un alt nivel de înțelegere al lucrurilor.

Salvați cultura înaltă, căci astfel vă salvați pe voi!