Sari la conținut

Daria Culea, O meserie egală cu dreptatea

Daria Culea,
Clasa a VI-a, 13 ani,
Școala Gimnazială Vădeni,
Prof. îndrumător: Manolache Marioara

Să lupți pentru dreptate, pentru apărarea celor nevinovați, iată motivația perfectă pentru a-ți dori să devii polițist! Știu că mai am drum lung de parcurs, dar sper că într-o bună zi voi îmbrăca cu mândrie uniforma de polițist și îi voi face cinste acestei meserii, deloc ușoară.

Îmi veți spune că este o profesie grea pentru o fată, însă eu cred că, dacă vrei să faci ceea ce îți dorești, vei depăși toate obstacolele, prin muncă și seriozitate. De altfel, această meserie, care te pune la încercare în orice moment, este o provocare continuă pentru a te autodepăși. Prima care mi-a inspirat această dorință a fost sora mea. Ea îmi povestea cu mare înflăcărare despre ceea ce făcea ca polițistă și eu o ascultam de câte ori venea de la serviciu. De exemplu, o dată a observat un grup de tineri care încercau să fure de la o bătrânică, pe motiv că vor să o ajute… surorii mele i s-a părut suspect comportamentul lor. I-a urmărit până când aceștia se pregăteau să-și pună planul în acțiune, apoi prinzându-i în flagrant delict, i-a arestat. Desigur că, între timp, sunase să i se trimită întăriri. Era așa de încântată și de emoționată când bătrânica i-a mulțumit cu lacrimi în ochi, și cu brațele tremurânde a cuprins-o într-o îmbrățișare !

Acum, pentru că sora mea s-a mutat și ne vedem mai rar, am început să citesc cărți polițiste. Una dintre cărțile care mi-au plăcut este „Îngerii Dreptății” de John Grisham. M-a impresionat bunătatea și căldura pe care le-am simțit la Cullen Post, avocat și predicator, un tip simpatic, care s-a angajat să elibereze un prizonier care a fost acuzat pe nedrept. Un fragment din această carte se potrivește exact cu ceea ce gândesc despre misiunea adevăratului polițist: “Dacă vrei să afli adevărul, trebuie să îl cauți, nu să-l aștepți

Deci, sunt hotărâtă ca, peste câțiva ani, să devin eu însămi un personaj puternic și loial cetățenilor, care în viața reală va scrie povești prin propriile sale acțiuni.