Sari la conținut

Anda Șulț, De ce e importantă cultura în viața mea?

Anda Șulț,
15 ani, Clasa a IX-a C,
Liceul Teoretic Sebiș,
Profesor îndrumător: Cristina Raluca Lupșa

Provenită din diverse generații, cultura variază în lume în funcție de regiuni.

De-a lungul anilor, lumea a suferit schimbări majore care au modificat semnificativ stilul de viață al oamenilor. În ciuda acestui fapt, există un factor care a determinat păstrarea anumitor obiceiuri și recunoașterea propriilor valori existențiale: cultura. Cultura este fundația societății actuale, reprezentată atât material, cât și spiritual. Cu alte cuvinte, aceasta este sămânța de la care se formează rădăcinile fiecărui om.

În opinia mea, cultura este importantă în viață deoarece ajută la o dezvoltare corespunzătoare și la descoperirea frumosului vieții.

În primul rând, încă de la vârste fragede, începem să acumulăm informații legate de trecutul lumii în care trăim și pe care îl moștenim. Cultura, sămânța vieții umane, așa cum spuneam, crește rădăcini ce se înfig adânc în pământ, creând baza și stabilitatea necesară. Mai apoi, copacul crește și se dezvoltă, asemenea cunoștințelor pe care ni le însușim. În cele din urmă, prin dorința de cunoaștere, așa-zis prin dragostea oferită pomului, sunt cultivate roadele acestuia. Cum din roade se nasc din nou semințe, la fel este și cultura transmisă din generație în generație. Prin menținerea vie a tradițiilor, obiceiurilor și a tuturor faptelor ce definesc cultura, ne respectăm propria identitate și ne respectăm strămoșii de la care a pornit acest concept, pe care ni l-au transmist și nouă.

În al doilea rând, importanța și influența culturii asupra societății poate fi observată atunci când „pășim” în afară și observăm ce altfel de obiceiuri și moduri de trai există. Provenită din diverse generații, cultura variază în lume în funcție de regiuni. Un exemplu concret se poate regăsi în cartea „Maitreyi”, de Mircea Eliade. Un tânăr european, ce ajunge în India, remarcă diferențele de care dă dovadă familia care îl găzduiește, în raport cu ceea ce este el obișnuit, de la aspectul fizic și îmbrăcăminte, până la gesturi. Totuși, pe parcursul șederii sale, reușește să simtă și să înțeleagă acest „altfel de frumos” pe măsură ce se îndrăgostește de Maitreyi. În acest caz, cultura joacă un rol cu adevărat important, având un impact mare asupra destinelor celor doi îndrăgostiți, care nu reușesc să rămână împreună.

În concluzie, cultura este baza dezvoltării și modelării fiecărui om, viața fără aceasta fiind asemenea unei cărți cu pagini nescrise.