Sari la conținut

Tania Bejan, De ce e importantă cultura în viața mea?

Tania Bejan,
Clasa a X–a A,
Liceul Teoretic Sebiș
Profesor coordonator: Silviu Sgârcea

Într-adevăr, cultura în viața oricărei persoane este importantă deoarece sunt fapte închegate pe care le descoperă si le învață.

„Cultura omenească e ritm solidificat în fapte. Cercetând faptele gasești ritmul.”

(Vasile Pârvan)

În primul rând, cultura reprezintă baza societății contemporane, baza a fiecaruia dintre noi dând dovadă de educație, imaginație, empatie, libertate si simplitate. O cultură de bază asigură un dar către viitor, fiecare o dobândim într-un fel unic de aceea ea este singura care face diferența între noi ca și societate.

Cultura are scopul de a ne deschide orizontul, de a vedea frumosul, atât în societatea noastră cât și în celelalte societăți,dar ca să o putem păstra trebuie să o creem în continuare. Prin intermediul limbilor străine putem sa privim și să descoperim atâtea lucruri frumoase si importante nouă, scriitorii si literatura transmit mesaje și foarte multe povești de viață care ne sunt de un folos de neînchipuit.

În al doilea rând, în viața adolescenților, cultura are un rol primordial. In perioada adolescenței se conturează caracterul, iar cultura dobândită dăinuie pentru totdeauna. Din păcate lumea in care trăim e dominată de mass-media, iar asupra tinerilor are un impact foarte mare.

Valorile la care se raportează aceștia sunt foarte importante, iar dacă aceste valori sunt pozitive au la bază: familia și școala prin educația oferită, lectura, acceptarea diversității prin culturile si civilizațiile studiate, aprecierea trecutului prin cunoașterea istoriei.

În concluzie, “cultura nu este urmare a școlii, ci a dorinței o viață de a o dobândi.” (Albert Einstein)