Sari la conținut

Alexandra Brădean, De ce e importantă cultura în viața mea

Alexandra Brădean,
Clasa a XI-a A,
Liceul teoretic Sebis,
Profesor coordonator: Mona Leahu

Cultura oferă beneficii sociale şi economice importante, iar moştenirea culturală extinde posibilităţile de educaţie şi de învăţare pe tot parcursul vieţii.

 

Cultura este foarte importantă pentru a putea simţi esenţa vieţii. Nu pot să îmi imaginez cum am putea trăi într-un oraș în care nu există teatre, săli de concerte, clădiri foarte vechi și galerii de artă. Cultura ne oferă un sentiment unic de apartenenţă la cele mai diverse valori ale existenţei umane, care s-au format pe parcursul a mii de ani, începând cu ritualuri antice și terminând cu tehnologiile informaţionale moderne. Cultura este cea care ne oferă posibilitatea să creăm o atmosferă mai bună pentru o viață mai bună, contribuind la soluţionarea problemelor politice, sociale și umanitare. Atunci când artiştii moldoveni interpretează o piesă la Eurovision, aceştia sunt susţinuţi în mod egal de către ascultătorii ambelor maluri ale râului Nistru, astfel împărtășind aceleaşi emoţii și realizând că aparținem aceluiaşi popor.

Cultura unei ţări joacă un rol determinant în dezvoltarea fiinţelor umane, indiferent de condiţia socială sau economică a acestora; factorul cultural este mereu ancorat în dezvoltarea lor comportamentală, socială şi economică, influenţând oamenii să atingă un nivel de trai conform condiţiilor în care se dezvoltă.

Cuvântul „cultură” provine din latinescul „colere”, ce se traduce prin „a cultiva”, „a onora”, se referă în general la o activitate umană. Cultura se modifică odată cu trecerea timpului. Ea este ceea ce ne permite să ne simţim parte dintr-un grup: ceea ce ne aseamănă, ceea ce ne uneşte.

Evoluţia culturii defineşte istoria unui popor. Distrugerea culturii naţionale poate duce la distrugerea naţiunii respective. Pe lângă valoarea sa intrinsecă, cultura oferă beneficii sociale şi economice importante, iar moştenirea culturală extinde posibilităţile de educaţie şi de învăţare pe tot parcursul vieţii, permiţându-ne să avem o mai bună înţelegere a lumii şi a istoriei.

Toate manifestările materiale, spirituale şi ideologice care reprezintă un grup mai larg de oameni alcătuiesc cultura lor. Fiind o creaţie a fiinţei umane, cultura este un patrimoniu exclusiv al omului. Toţi o putem crea, dar fiecare îşi creează propria cultură, sporind astfel bogăţia culturală.

Reprezentările culturale precum arta, literatura, limba şi religia, împreună cu valorile şi credinţele unei comunităţi, formează esenţa acesteia şi se manifestă prin stilul de viaţă al celor care îi aparţin. Fiecare cultură este specială, diferită şi această diversitate adaugă o valoare inestimabilă moştenirii culturale a umanităţii.

Cultura este şi cadrul pentru gândurile şi comportamentul nostru. Ideile înrădăcinate în minte influenţează modul în care vedem oamenii şi modul în care reacţionăm la anumite situaţii. Felul în care creierul nostru procesează informaţiile şi răspunde la stimuli este influenţat de cultură, acesta fiind un alt motiv pentru care este atât de importantă.

Cultura ne conferă o identitate şi ne ajută să ne construim caracterul, ne uneşte şi ne dă un sentiment de siguranţă. Iar valorile împărtăşite în comunitate ne oferă un sentiment de apartenenţă.

Limba pe care o vorbim, arta, literatura şi moştenirea de care suntem mândri, gastronomia, festivalurile, obiceiurile şi tradiţiile, împreună formează cultura noastră, devin parte din viaţa de zi cu zi şi ne influenţează în multe feluri. Importanţa culturii nu poate fi conturată precis, este imensă. Ea se regăseşte în noi, ne înconjoară şi este o parte integrantă a fiinţei noastre. Ne defineşte felul în care ne tratăm pe noi înşine şi pe ceilalţi.

Beneficiind de cultură zi de zi, vom avea permanent o sursă de încântare şi de mirare, trăind experienţe emoţionale şi intelectuale ce încurajează sărbătoarea sau contemplarea. Când experimentăm creativitatea sau arta, ne construim de fapt o identitate individuală într-o comunitate.

Cultura reprezinta baza societatii actuale, care de-a lungul timpului a suferit schimbari majore,aceasta fiind esenta principala ce poate modela masa populara, in formarea personalitatii omului simplu. Primul argument este acela ca prin cultura, omul a putut invata arta frumosului, a descoperit noi cai de a-i da frumosului diferite conotatii, l-a facut sa se afirme ,din toate unghiurile posibile, a facut ca exteriorul sa se defineasca prin interior, si astfel sa le desparta. Al doilea argument este acela ca prin cultura putem medita catre ceea ce este inserat in scoarta creierului,toata radacinile ce se despart sa contina o imensa incarcatura, o comoara ce nu trebuie lasata pe mana altora, ci care trebuie folosita in scopuri nobile,ca sa indeparteze tirania altor mostenitori ai pamantului. Ultimul argumenteste acela ca personalitatea omului, influentata de cultura, poate, ori sa infloreasca,ori sa fie doborata si influentata negativ din alte parti, ducand la o adevarata rascoala a mintii si a sufletului. In concluzie, cultura reprezinta o portita de scapara, din mainile barbarilor, mintea si sufletul fiind libere si lasate sa domine dupa propriile principii.

Cultura psihologică, alături de un mod de viață optim, asigură o funcționare armonioasă stabilă a personalității și este în același timp expresia ei.