Sari la conținut

Maria Alexandra Gheorghe, De ce e importantă cultura în viața mea?

Maria Alexandra Gheorghe,
15 ani, clasa IX C,
Liceul Teoretic Sebiș,
Profesor îndrumător: Cristina Raluca Lupșa

Cultura îmbunătățește calitatea vieții, este un mijloc plăcut de cunoaștere a lumii.

Cine conservă și duce mai departe tradiții, obiceiuri și cunoștințe? Cultura! Ea e cea care creează valori și simboluri, dezvoltă creativitatea și poate da frâu liber imaginației. Identitatea națională este promovată prin cultură, întărirea unității naționale se datorează culturii. Turismul cultural contribuie la economie, devine o sursă de locuri de muncă, ajută orașele, dezvoltă comunitățile.

Deci, da, cred că e importantă cultura în viața mea. Cum ar fi un oraș în care nu există teatre, biblioteci, săli de concerte, clădiri foarte vechi, muzee? Cultura ne ajută să simțim că trăim. Ne dă sentimentul că aparținem unui loc. Prin ea putem crea o atmosferă mai bună pentru o viață mai bună.

Cultura ajută la soluționarea unor conflicte politice, sociale și contribuie la acțiuni umanitare, atât de importante pentru lumea în care trăim. Am citit undeva un exemplu minunat. La un concurs internațional de muzică, interpretul din Republica Moldova a fost susținut de ascultătorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Cultura a dărâmat granițele, împărtășind aceleași emoții și înțelegând că aparținem aceluiași neam. Aud mereu în jurul meu: „Cu bani putem cumpăra orice!”. Cum am putea să cumpărăm valori, simboluri, identități? Acum, când avem acces nelimitat la o diversitate de surse culturale, de ce să devenim ființe banale, ușor de manipulat? Acum, când avem atâta nevoie de grijă pentru emoțional, de ce nu înțelegem că educația culturală este o investiție inteligentă pe termen lung?

Îmi doresc să fiu un om modest, dar am fost încurajată să îmi formez un “bagaj cultural”. Nu știu în ce măsură am reușit până acum, dar sigur nu mă opresc din a învăța ce e bunul-gust. Așadar, cultura îmbunătățește calitatea vieții, este un mijloc plăcut de cunoaștere a lumii. Cultura te face un om mai frumos și mai bun!