Sari la conținut

Ștefania Paula Paiușan, De ce e importantă cultura în viața mea?

Ștefania Paula Paiușan,
16 ani, Clasa a X-a C,
Liceul Teoretic Sebiș,
Profesor îndrumător: Cristina Raluca Lupșa

Cultura înseamnă inteligența omului dobândită pe parcursul vieții sau încă de la naștere, moștenită de la predecesorii noștri.

În opinia mea, cultura este rezultatul educației pe care o primim și civilizației în care trăim. Oriunde se găsește viața, se găsește și cultura. Cultura este frumusețea și viața fiecărei ființe umane.

Cuvântul “cultură” provine din limba latină și înseamnă “a cultiva”. Cultura este caracterizarea unei societăți sau grupă socială în diferiți termeni, cum ar fi: emoționali, materiali, spirituali etc. Aceasta ne este transmisă de la părinții noștri, profesorii noștri și societatea noastră, prin educație. Conștient și inconștient, acționăm în conformitate cu propria noastră cultură, făcând parte din cultura unei țări sau a unei comunități. Deci, cultura înseamnă atât educația pe care o avem, cât și tradițiile, mâncarea sau obiceiurile din țara în care trăim.

Pe de-o parte, așa cum spuneam, cultura se referă și la mediul în care trăim, adică rezultatul comportamentului nostru, nu doar inteligența sau genele pe care le avem încă de la naștere de la părinții, bunicii și străbunicii noștri.

Cultura înseamnă și “cei șapte ani de acasă” pe care-i stăpânim încă din primi ani de viață. Modul în care ne comportăm cu oamenii sau în anumite situații sunt ceea ce noi am devenit. De-obicei, educația este învățată la școală, iar caracterul nostru este determinat de mediul în care trăim acasă, cu familia sau cu prietenii.

În egală măsură, cultura înseamnă și tradițiile pe care noi le avem ca popor. Aceste tradiții, obiceiuri, mâncăruri, ocupații ne diferențiază de restul popoarelor. Noi, de mici, în mod inconștient, ne obișnuim cu toate acestea. De exemplu, noi mereu știm că înainte de Paște, în Joia Mare, trebuie să vopsim ouăle în roșu, acestea reprezentând simbol al echilibrului, creației, simbol al vieții și al reînnoirii naturii.

Pe de altă parte, cultura înseamnă inteligența omului dobândită pe parcursul vieții sau încă de la naștere, moștenită de la predecesorii noștri.

Atunci când spunem că un om este cult, ne referim nu doar la faptul că e educat, ci și la faptul că iese în evidență cu inteligența sa. Acesta poate să își arate inteligența atât la școala, cât și în viața de zi cu zi. Într-adevăr, există cazuri în care un copil se naște într-o familie mai puțin bună, iar acesta în ciuda acestui fapt, devine un om bun, cu un serviciu bun datorită atâta inteligenței, cât și respectului pe care l-a avut față de oamenii din jur.

Așadar, cultura este ceea ce ne reprezintă și ne arată lumii așa cum suntem. Fără cultură, existența vieții nu ar mai avea niciun folos.