Sari la conținut

Alin Mihai Stan, De ce e importantă cultura în viața mea?

Alin Mihai Stan,
17 ani,
Liceul Teoretic Sebiș,
Profesor coordonator: Leahu Mona

Personalitatea omului, influențată de cultură, poate, ori să înflorească, ori să fie doborâtă.

Cultura reprezintă însumarea tuturor valorilor, credințelor dintr-o societate, “singura sursă certă a unei bucurii permanente”, precum spunea Noica, o adevărată formă de maturitate a ființei umane.

În concepția mea, rolul culturii în viața mea este de instanță eliberatoare și consolatoare, prin formele sub care se manifestă, dar si prin conținut.

În primul rând, pentru mine, cultura reprezintă un teritoriu în care te poți refugia oricând, constituind o formă ideală de evadare din rutină. De exemplu, prin literatură, putem accede la lumea fenomenală, detașându-ne de realitate si luând o pauză de la activitățile solicitante.

În al doilea rând, cultura este unul dintre elementele cheie care ne ajută sa fim umani, capacitățile noastre intelectuale și artistice reprezentând o mare parte din ceea ce ne face să fim așa. De exemplu, privind o operă de artă sau participând la un cenaclu literar, latura noastră emoțională poate fi ușor atinsă prin privirea operei respective sau discutând despre ea. Prin cultură, omul a putut învăța arta frumosului, a descoperit noi căi de a-i da frumosului diferite conotații, l-a făcut să se afirme, din toate unghiurile posibile, a făcut ca exteriorul să se definească prin interior, și astfel să le despartă.

Și nu în ultimul rând, personalitatea omului, influențată de cultură, poate, ori să înflorească, ori să fie doborâtă și influențată negativ din alte părți ,ducând la o adevărată răscoală a minții și a sufletului.

În concluzie, cultura este un pilon important al societății, reușind cu ușurință să supraviețuiască într-o lume ce tinde spre tehnologizare!