Sari la conținut

Annabelle-Cristina Hurrelbrink, De ce e importanta cultura în viața mea?

Annabelle-Cristina Hurrelbrink,
16 ani, Clasa: a X-a C
Liceul Teoretic Sebiș
Profesor îndrumător: Cristina Raluca Lupșa

Cultura este cea care ne oferă posibilitatea să creăm o atmosferă mai bună pentru o viață mai bună.

În opinia mea, cultura definește frumusețea și viața fiecărei ființe umane, aceasta fiind un specific al fiecaruia, iar oriunde se găsește strop de viață, se va găsi și o cultură specifică. Cultura ne dă culoare și ne face unici și diferiți de restul lumii. Cultura e un aspect integrat în personalitatea noastră, nu e un lucru pe care îl învățăm mecanic. Totodata este și lucrul care ne unește ca o familie și care ne apropie în mod implicit.

În primul rând, cultura are un rol foarte important în societate, ca educație. Cultura reunește oamenii în muzee, teatre, biblioteci publice, iar ea ajută la dezvoltare abilităților de gândire, crește stima de sine, ceea ce îmbunătățește rezultatele educaționale. Cultura în care noi trăim ne învață cum să ne comportăm, cum să acționăm și cum să comunicăm. Obiceiurile, tradițiile, normele și diferitele ocupații, cât și modul de viață al unei societăți reprezintă un mediu vital pentru ființa umană. Noi trebuie să prețuim și să iubim cultura noastră, pentru că fără aceasta noi ne vom izola de cei din jur, având o viață tristă, fără speranță. Ea este sufletul societății, definind modul în care sărbătorim, povestim și sperăm, ajutându-ne să vedem lumea prin ochii altora și care ne ajută să tolerăm eșecul, știind că nu ești singurul care trece prin dificultăți. Cultura te învață că pentru a obține ceea ce îți dorești trebuie să muncesti și să dai tot ce poți mai bun din tine, deoarece “ fără muncă, nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură”.

În al doilea rând, cultura ne oferă o identitate anume și ne construiește caracterul pas cu pas, cu suișuri și coborâșuri, ne unește și ne oferă o siguranță sufletească, știind că mereu vom fi parte dintr-un grup. Ea se regăsește în noi, ne înconjoară și face parte din sinele nostru. Cultura poate fi reprezentată ca fiind un puzzle, iar fiecare dintre noi suntem o piesă, cultura apropiindu-ne și transformându-ne în ceva frumos. Atunci când călătorim în altă țară, ne vom simți diferiți și distanți din cauza diferenței de cultură. Mâncarea, tradițiile, religia și obiceiurile noastre fiind normale și naturale pentru noi, dar pentru alte țări, ele pot fi stranii si de neacceptat. Cultura este cea care ne oferă posibilitatea să creăm o atmosferă mai bună pentru o viață mai bună, contribuind la soluționarea problemelor. Oricât de diferiți am fi și oricât de bine ne-am cunoaște, mereu vom avea asemănări, influențate de cultura noastră. Ne putem regăsi în scrierile vechi românești, le putem aprecia și ne bucurăm de ele datorită culturii noastre. Ea este o înflorire a spiritului nostru activ în fața existenței, făcând apariția omului adevărat și liber. Cultura înseamnă creștere, dezvoltare și ne face unici în țara noastră, dar diferiți și speciali în altele.

Nu în ultimul rând, cultura în care noi trăim, m-a învățat să cresc în cunoștințe și maturitate, sa mă dezvolt și m-a ajutat să ajung unde sunt. M-a învățat cum să acționez și cum să privesc lumea din jur. Mi-a dezvoltat reflexe, gesturi și m-a ajutat să cresc într-un mediu sigur și în care sunt acceptată și educată. M-a maturizat și mi-a stârnit spiritul de inovație, de bunătate, de observație și de acceptare. Cultura în care trăiesc m-a învățat să nu judec și să respect celelalte culturi, știind că poate cultura noastra e ciudată pentru alte țări și a lor e neobișnuită pentru noi, fiecare fiind unici și speciali așa cum sunt, iar acest lucru nu se va schimba niciodată, deoarece fiecare cultură este o floare colorată diferit pe o câmpie plină cu flori.

În concluzie, cultura este foarte importantă și specială, unindu-ne, formând o familie iubitoare și dedicată, care o prețuiește. Ne ajută să trăim o viață fericită, să ne acceptăm unii pe alții și să acumulăm cât mai multe cunoștințe care ne dezvoltă ca persoane, oferindu-ne o identitate anume. E transmisă din generație în generație, fiecare făcându-și simțită amprenta, adăugând o nouă picătură de culoare paletei de vopsea.