Sari la conținut

Andreea Ionina Condea, De ce este importantă cultura în viața mea?

Andreea Ionina Condea, 
16 ani, clasa a XI-a B,
Liceul Teoretic Sebiș,
Profesor: Marius Giura

Descoperind cultura altor popoare, ajungem să înțelegem mult mai bine oamenii din jur și nevoile lor, și să dăm tot ce putem pentru a face din lumea aceasta un loc mai bun.

Citind, ascultând diferite tipuri de muzică, descoperind noi lucruri și obiceiuri în fiecare zi, ajung să mă descopăr pe mine. Toate aceste lucruri se reunesc într-un singur cuvânt: cultură, de aceea pot spune că are un rol important în viața mea și a oricărei alte persoane.

Cultura m-a ajutat adesea să descopăr lucruri extraordinare, mi-a dat adevărate lecții de viață și m-a ajutat să mă descopăr pe mine. Lectura, în special, mi-a arătat cine sunt, m-a ajutat să devin o versiune mai bună a mea și m-a ajutat să înțeleg mai bine lucrurile și comportamentul oamenilor din jurul meu.

Una din cărțile care mi-a schimbat viața este Secretul mulțumirii de Harriet Lummis Smith. Ea m-a învățat că bucuria, mulțumirea, fericirea pot fi cu adevărat atinse, secretul constă în a găsi bucurie chiar și în cele mai mărunte lucruri din viața noastră. O altă carte care m-a marcat este Blestemul de la Craigiburn de Jennifer Rees. Acestă carte mi-a arătat că nu contează că ești doar un om neînsemnat, poate chiar infirm, ca și în cazul personajului principal, ci ceea ce contează este că, oricine ai fi, poți să realizezi lucruri mari și importante și să arați lumii cine ești.

O altă carte care m-a facut să văd viața într-un cu totul alt mod este Anne de la Green Gables de Lucy Maud Montgomery. Această carte m-a învățat că nu trebuie să îmi pierd speranța, oricât de imposibil ar părea totul, că putem găsi curajul în noi înșine. Mi-a mai arătat că suntem înconjurați de frumusețe și de lucruri uimitoare și tot ce trebuie să facem pentru a le descoperi este să le căutăm: “Există atâtea lucruri frumoase, pentru fiecare, în viață, numai să avem ochi, să le vedem, inimă, să le îndrăgim și mâini să le atragem spre noi. Există atâta frumusețe în oameni, în artă și literatură, frumusețe peste tot, ca să ne facă fericiți, frumusețe pentru care ar trebui să fim recunoscători.”(Anne de la Green Gables, vol.3)

În concluzie, cultura are un mare rol în viața noastră, pentru că descoperind cultura altor popoare, ajungem să înțelegem mult mai bine oamenii din jur și nevoile lor, și să dăm tot ce putem pentru a face din lumea aceasta un loc mai bun.