Denisa Mîndru,
Cl. X-a SN3,
Colegiul Național “Cuza Vodă”, Huși,
prof. Carmen Any Avram
Cultura reprezintă combinația dintre cunoștințele, convingerile și normele sociale pe care le adoptăm și le transmitem viitoarelor generații, dar și diverse sfere ale interacțiunii între noi, începând de la comunicarea de zi cu zi și până la funcționarea economiei mondiale. Ce este cultura? De ce avem nevoie de ea? De ce este important să fim culți?
În opinia mea, cultura este importantă, deoarece ne conferă o identitate şi ne ajută să ne construim caracterul, ne uneşte şi ne dă un sentiment de siguranţă, iar valorile împărtăşite în comunitate ne oferă un sentiment de apartenenţă. Pentru a ne menţine condiţia de fiinţă umană, nu ar trebui să renunţăm la manifestările culturale şi la interacţiunea pozitivă dintre oameni, indiferent de greutăţile prin care trecem sau de piedicile care ne sunt impuse, pentru că lipsa de cultură duce la izolare, alienare şi în final la dezumanizare.
Beneficiind de cultură zi de zi, vom avea permanent o sursă de încântare şi de mirare, trăind experienţe emoţionale şi intelectuale ce încurajează sărbătoarea sau contemplarea. Când experimentăm creativitatea sau arta, ne construim de fapt o identitate individuală într-o comunitate.
Cultura este sufletul unei societăţi evoluate, exprimată în numeroase moduri în care ne spunem poveştile, sărbătorim, ne amintim trecutul, ne distrăm şi ne imaginăm viitorul. Expresia noastră creativă ne ajută să definim cine suntem şi să vedem lumea prin ochii celorlalţi.
Limba pe care o vorbim, arta, literatura şi moştenirea de care suntem mândri, gastronomia, festivalurile, obiceiurile şi tradiţiile, împreună formează cultura noastră, devin parte din viaţa de zi cu zi şi ne influenţează în multe feluri. Importanţa culturii nu poate fi conturată precis, este imensă. Ea se regăseşte în noi, ne înconjoară şi este o parte integrantă a fiinţei noastre. Ne defineşte felul în care ne tratăm pe noi înşine şi pe ceilalţi.
Nu în ultimul rând, prin dezvoltarea abilităţilor de gândire, creşterea stimei de sine şi rezilienţă ia naștere luciditatea, ceea ce ne ajută să ieşim din cercul vicios al anxietăţii, stresului, nefericirii şi epuizării și, de asemenea se impregnează în tot ceea ce facem şi ne ajută să întâmpinăm cu curaj tot ce ne prezintă viaţa.
În concluzie, consider că evoluția culturii defineşte istoria unui popor. Din păcate, în zilele noastre, din punct de vedere tehnologic evoluăm, dar din punct de vedere cultural involuăm. Și pentru că nu învățăm din greșelile comise de-a lungul timpului în istorie, distrugerea culturii naţionale poate duce la distrugerea naţiunii respective.