Sari la conținut

Maria Andreea Gligor, Fascicul de lumină

Maria Andreea Gligor,
18 ani, clasa XI,
Liceul Teoretic Sebiș,
Profesor îndrumător: Marius Giura

Societatea implementează în subconștientul nostru o anumită doză de educație, atitudine, etichetă, convingeri, valori și obiceiuri, ce constituie însăși cultura.

Cultura este instrumentul care ne apropie de autenticitatea divinității poporului și a istoriei folclorice pe care o găsim cultivată în inima deschisă unui univers complex de cunoștințe, prelucrate în praf de stele si suflate peste ochiul minții.

Un om de cultură nu va stărui niciodată într-o stare de neștire, ci va privi mereu, cu ochi plăpânzi și insetați, spre infinitatea cerului punându-și întrebarea: „Câte stele mai încap în buzunarul cămășii mele?”. Iar apoi încet se va agăța, puțin câte puțin, de fiecare stea, adunând cunoștințe noi. Și tot urcând, va transcede de la condiția impusă de natură, la o prea frumoasă formă a educației reflectată în oglinda sufletului.

Omul reprezintă chipul de lut care tânjește la sentimentul de apartenență, de a-și împleti mâinile printre rădăcinile gândurilor comune și de a se identifica cu ele. Ochii lui se scufundă vital in abisul mării de dincolo de clipa suspendată pe care o trăim, visând la „bine” cu o neînțeleasă bucurie. Iar stelele sunt visurile de ieri care, fără cultură, azi nu pot fi atinse.

Nu este greșit să afirm faptul că societatea implementează în subconștientul nostru o anumită doză de educație, atitudine, etichetă, convingeri, valori și obiceiuri, ce constituie însăși cultura. Dar această doză necesită să fie amplificată deoarece cultura este, în esență, o adevărată formă de manifestare a spiritului, care încadrează istoria și tradiția într-un andante filosofic ce dezvăluie cine suntem ca popor. Ea nu doar că atinge intelectul prin numeroasele activități precum cititul sau cultivarea istoriei prin intermediul muzeelor, dar atinge și sufletul prin obiectele frumosului: arta, muzica și poezia.

De altfel, fără cultură, nu ar exista viață. Ea este o componentă esențială a vieții cotidiene și se regăsește pretutindeni, chiar și in cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. O comunitate reprezintă un mic univers, iar cultura este creatorul său, ce ascunde un as in mânecă numit “unitate in diversitate”. Acest as va fi jucat pentru a combina fiecare sferă a intelectului comunității, într-un multivers unitar, un fel de Big-Bang actual, prelucrat într-un popor timpuriu. Și cum ar putea un popor să reziste, ba chiar să existe, fără creatorul său?

Deci, nici societatea nu va putea trăi vreodată fără cultură, căci asemenea unui fascicul de lumină, toate razele marilor idei ale minții pornesc din același punct, sau ajung la o destinație comună, reprezentată de steaua din buzunarul cămășii tale.