Sari la conținut

Giulian Cucu, Vreau să devin arhitect

Giulian Cucu,
Clasa a VIII-a, 14 ani,
Școala Gimnazială Vădeni,
Prof. îndrumător: Manolache Marioara

Arta este sensibilitate și talent, pentru că ea are un impact asupra celorlalți. Mie îmi place foarte mult să pictez, creând lumi pe o coală de hârtie sau pânză… dar acum, în mintea mea, am început să îmi imaginez că desenele mele iau o formă spațială, se desprind încet-încet de pe tablou și prind viață. Mi-am dat seama că profesia potrivită pentru mine este arhitectura.

Aceste trăiri le am de când am citit cartea “ Ucenicul arhitectului” de Elif Shafak, în care personajul principal, Jahan, este angrenat în acțiuni plasate în vremea lui Soliman Magnificul și ajunge ucenicul arhitectului Mimar Sinan. Acesta din urmă fiind unul dintre cei mai mari arhitecți din istoria Imperiului Otoman si a lumii. Printre construcțiile sale cele mai de seamă se numără moscheile Süleymaniye și Şehzade din Istanbul și  Selimiye din Edirne. M-a fascinat fragmentul în care era descrisă moscheea Hagia Sofia: Minaretele erau mai subțiri, mai grațioase și mai înalte decât oricare altele pe care le văzuseră sau pe care le auziseră. Patru rânduri de ferestre așezate de-a lungul a trei galerii lăsau lumina să intre din belșug, oglindindu-se în plăcuțele de faianță, făcând moscheea mai luminoasă și mai veselă, în ciuda posomorelii salahorilor“. Aș vrea să simt și eu acele emoții pe care protagonistul cărții le trăiește, cu gândul că va participa la repararea acestei moschei: “Jonatan plecă capul, strălucind de bucurie. Ce mare cinste ar fi să repare acel mărgăritar al arhitecturii- odinioară o mândră basilica, acum o moschee semeață.“

Știu că am o parte din calitățile unui architect: am talent la desen și sunt creativ. Aceste talente, însă, nu sunt îndeajuns, dar mă voi pregăti, urmând un liceu de specialitate. Cariera unui arhitect se învârte și în jurul proiectării anumitor construcții și aceasta presupune multe aspecte practice și legate de buna funcționare a construcției. Așadar, îmi doresc să ajung un architect de succes și să aduc un aer de prospețime lumii din jurul nostru.