Sari la conținut

Șerban-Mario Brola, Importanța culturii

Șerban-Mario Brola,
17 ani, CLASA: a X-a
Profesor îndrumător: Cristina Raluca Lupșa

Oamenii dobândesc cultura prin învățătură și socializare, ceea ce arată diversitatea culturilor de la țară la țară de pe întregul glob pământesc.

Cultura reprezintă baza societății actuale, care de-a lungul timpului a suferit schimbări majore, aceasta fiind esențială pentru formarea fiecărui om în parte. Termenul modern „Cultură” vine din latinescul „colere” ce înseamnă „a cultiva ” cu sensul că orice cultură a fost mică, ca un grăunte, iar aceasta crește în fiecare zi cu ajutorul oamenilor. Culturile sunt ca florile, acestea se dezvoltă continuu, iar în final sunt diferite una față de alta.

În opinia mea, cultura este un termen general care cuprinde comportamentul și normele sociale găsite în umanitate, precum și conștiința, credința și obiceiurile pe care le au oamenii dintr-un anumit grup social. Oamenii dobândesc cultura prin învățătură și socializare, ceea ce arată diversitatea culturilor de la țară la țară de pe întregul glob pământesc.

Normele culturale sunt un set de anumite reguli, standarde și tradiții acceptate în societate. Acestea pot să fie un ghid pentru obiceiuri, îmbrăcăminte, gesturile și purtarea în anumite situații, care se așteaptă să fie lucruri normale într-un anumit grup de oameni.

În primul rând, gesturile sunt foarte importante, dar și diferite între anumite grupuri sociale. Unul dintre exemple ar fi strângerea mâinii, care în țara noastră este unul comun și de bun simț. În momentul în care întâlnești pe cineva nou, de obicei dați mâna ferm, uitându-vă în ochi unul la celălalt. În țări precum Japonia și China, de regulă, oamenii se înclină respectuos unul către altul ca salut, iar strânsul de mână este destul de rar, acesta fiind rapid, moale și fără contact vizual. Cu toate acestea, în Africa și Brazilia, să dai mâna moale este considerat un gest de lipsă de respect pentru omul pe care îl saluți.

În al doilea rând, stilul vestimentar poate să difere de la o cultură la alta. De exemplu, marea majoritate a oamenilor se îmbracă cu o pereche de pantaloni și o bluză, în timp ce în alte zone, ca cea islamică, oamenii au un stil complet diferit. Femeile poartă hijab, o haină care se poartă în jurul gâtului și a capului, iar bărbații poartă o haină lungă, albă, care le acoperă tot corpul, numită dishdasha.

Nu în ultimul rând, obiceiurile și sărbătorile nu pot să lipsească din nicio cultură. De exemplu, în cultura românească, se sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională a României, pe 24 ianuarie Unirea Principatelor Române, în timp ce în cultura americană aceste date sunt neimportante, mult mai importante fiind 4 iulie – Ziua Independenței, una din cele mai importante sărbători ale Americii sau 24 noiembrie – Ziua Recunoștinței.

Cu toate că sunt sărbători complet diferite, se întâmplă sa fie și sărbători comune între două culturi, sărbătorind același lucru, unele dintre acestea fiind Crăciunul, acesta este sărbătorit pe data de 25 decembrie, iar Anul Nou pe data de 31 decembrie.

În concluzie, cultura diferă în foarte multe moduri în diferite locuri, dar cu toate acestea rămâne un lucru esențial în fiecare țară de pe pământ, cât și pentru fiecare om în parte.