Sari la conținut

Alexandra-Claudia Dragoş-Sabău, Importanța culturii în viața noastră

Alexandra-Claudia Dragoş-Sabău,
16 ani, Clasa a X-a C,
Liceul Teoretic Sebiş,
Profesor îndrumător: Cristina Raluca Lupşa

Cu cât cultura unei ţări este mai apreciată şi se susţine dezvoltarea acesteia, cu atât mai ridicat este şi nivelul de civilizaţie.

“Cultură” un cuvânt atât de simplu, cu semnificaţii complexe, care leagă tainele sufletului uman de caracteristicile distincte ale fiecărei societăţi. Fiecare gest, cuvânt, mod de scriere şi artă specifică formează un întreg ce reprezintă cultura unică a oricărei ţări. De la sud la nord şi de la vest la est, se întâlneşte diversitate în ceea ce priveşte obiceiuri, tradiţii şi ocupaţii. Diferenţele culturale de la ţară la ţară, pot fi de la cer la pământ, dar sunt înnobilate cu frumuseţea şi strălucirea proprie. Cultura are o importanţă majoră în viaţa noastră, reprezentând o parte a mediului în care ne dezvoltăm, astfel odată cu trecerea timpului, aceasta îşi lasă amprenta asupra noastră. Fiecare popor are propriile tradiţii care susţin istoria, trecutul civilizaţiilor, prin intermediul cărora viaţa strămoşilor nu este uitată, ci este rememorată şi pentru viitor.

O ţară fără cultură înseamnă un popor care nu îşi cunoaşte trecutul, care nu înţelege frumuseţea celor mai mici gesturi sau cuvinte. Un simplu strâns de mână sau un dulce sărut pe obraz, pot reprezenta cele mai tandre gesturi de iubire. Poezii, cântece, tablouri, opere de artă te pot fascina deschizându-ţi în faţa ochilor o lume nouă, minunată care nu ascunde greutăţile trecutului, ci le sprijină cu fiecare fir de nisip care se scurge prin gâtul lung şi subţire al clepsidrei, reprezentând legătura dintre viaţă şi moarte. Mediul în care trăim are o influenţă vizibilă asupra noastră, astfel modul în care privim cultura este mai important decât gradul de educaţie, care vizează memorarea unor informaţii exacte. Cu cât cultura unei ţări este mai apreciată şi se susţine dezvoltarea acesteia, cu atât mai ridicat este şi nivelul de civilizaţie, astfel având respect şi apreciind orice stă la baza axei temporale trecut-prezent-viitor.

De la stilul de îmbrăcăminte la ocupaţiile zilnice, la gastronomie, fiecare ţară este diferită şi prezintă propriile particularităţi care alcătuiesc mediul de provenienţă a unor gesturi, vorbe, exteriorizări. Astfel cultura este ca o scurtă poveste a popoarelor, care te introduce în cea mai variată lume a oportunităţilor.

Asemenea rădăcinilor unui arbore bătrân care stă nemişcat în adierea vântului schimbării, este şi cultura care nu ar trebui să se înstrăineze de sufletul nostru şi de originile fiecăruia.

Popoarele fără cultură ar fi precum caietele cu pagini albe care aşteaptă să fie scrise cu poveşti de istorie ce se vor păstra pentru totdeauna, asemănându-se cu existenţa care nu ar avea rost fără moarte.