Denis Lupei,
16 ani, Clasa a X-a C,
Liceul Teoretic Sebiș,
Profesor îndrumător: Cristina Raluca Lupșa
Cultura este așa cum o cultivăm noi, bunele maniere și personalitatea fiecăruia sunt influențate de modul de viață și mediul în care trăiește persoana respectivă.
Cultura este o activitate umană definită de UNESCO ca „o serie de caracteristici distincte a unei societăți sau grupă socială în termeni spirituali, materiali, intelectuali sau emoționali”.
După părerea mea, cultura de astăzi, ca întotdeauna, joacă un rol primordial și vital în viață. Fără cultură, oamenii vor fi mai puțin educați. În principiu, omul are nevoie de cunoștințe, iar fără cultură, el nu există ca individ. Cultura ne ajută să ne identificăm ca oameni, nereprezentând doar cunoștințele noastre, ci și obiceiurile, tradițiile, modul de a gândi și personalitatea fiecărei persoane.
În primul rând, unde există viață există și cultură, aceasta fiind frumusețea din viața fiecărei ființe. Cultura ne este transmisă din generație în generație, fiind un dar prețios de care trebuie să avem grijă, astfel încât să nu se piardă. Evoluția culturii determină istoria unei națiuni. Distrugerea culturii naționale va duce la distrugerea națiunii. Limba pe care o vorbim, arta, literatura, gastronomia, obiceiurile și tradițiile, împreună formează cultura noastră, acestea devin parte din viața de zi cu zi și ne influențează în multe feluri. Importanța culturii nu poate fi conturată precis, este imensă. Ea se regăsește în noi și ne înconjoară. Ne definește felul în care ne tratăm pe noi înșine și pe ceilalți.
Cultura diferă de la țară la țară, ceea ce ne face diferiți de fiecare neam. Fiecare țară are tradiții si obiceiuri diferite, acestea fiind apreciate diferit de fiecare persoană. În cultura noastră tradițiile sunt foarte bine păstrate. Paștele este o sărbătoare cu totul specială pentru români. În timp ce alte popoare iau mai puțin în serios sărbătoarea de Paște, românii au niște tradiții pe care le respectă cu strictețe în fiecare an. Încondeierea și ciocnirea ouălor este o tradiție nelipsită, îndrăgită în special de cei mici. Preparatele din carne de miel fiind și ele nelipsite de la masa de Paște. Sărbătoarea Crăciunului are și ea tradițiile ei păstrate din bătrâni. În această perioadă încep colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului, colindătorii fiind răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice. Costumele populare fac și ele parte din tradiția țării noastre, acestea reprezentând o bucată mare din cultura acestui popor. Costumele populare își au rădăcina în porturile strămoșilor daci, geți și traci. De-a lungul istorie acestea au fost modificate, progresul fiind în înfrumusețarea portului și nu în schimbarea croielii acestuia.
În al doilea rând, cuvântul cultura provine din cuvântul latin colere care înseamnă „a cultiva”. Cultura o cultivăm, la începutul vieții învățăm primele lucruri, iar pe parcursul acesteia dobândim o multitudine de informații, pe care le valorificăm până la sfârșitul vieții, adunând roadele. Cultura este așa cum o cultivăm noi, bunele maniere și personalitatea fiecăruia sunt influențate de modul de viață și mediul în care trăiește persoana respectivă. Un copil crescut într-un mediu iubitor, care primește atenție și este încurajat va ajunge la fel ca și persoanele din jurul său, dăruind atenție și iubire la rândul său.
Prin urmare, cultura este cel mai important factor din viața unui om, aceasta ajutând la formarea persoanei noastre si a existenței noastre. Omul fără cultură este ca o bibliotecă fără cărți.