Ana Maria Voloșciuc,
15 ani, Clasa a X-a,
Liceul Teoretic Sebiș,
Profesor îndrumător: Raluca Lupșa
Noi suntem capabili de adaptare și de aceea eu cred că este foarte bine să ne adaptăm anumite caracteristici ale culturii in funcție de contextul și de locul in care ne aflăm.
Cultura, fiind desemnată specifică umanității, este definită de UNESCO ca o serie de caracteristici ale unei societăți, persoane sau zone, manifestată prin termeni materiali, spirituali, intelectuali sau emoționali.
În opinia mea, cultura este cea mai importantă cale de a cunoaște o persoană. Prin cultură nu ne referim doar la cunoștințele unei persoane într-un anumit domeniu, ci și la comportamentul, vocabularul, modul de exprimare și personalitatea acelui individ. Cultura poate fi influențată de educație, mediu, grupurile de oameni ce ne înconjoară, lucrurile pe care le vedem pe rețelele de socializare și de modul în care suntem tratați de către alte persoane.
În primul rând, cultura diferă de la o țara la alta, de la o zonă la alta și de la o persoană la alta, de aceea cultura înseamnă lucruri diferite de la o comunitate la alta. Putem considera o persoană ca fiind inculta deoarece este diferită de obișnuitul nostru, iar acea persoană ne poate considera inculți deoarece suntem diferiți de al lor, chiar dacă în comunitățile din care facem parte cultura noastră este recunoscută. Modul în care percepem un anumit lucru este încă un factor care deosebește ideea de cultură de la o persoană la alta, chiar dacă aparțin aceleiași comunități. Spre exemplu atunci când două persoane sunt expuse in fața unui tablou, ambele persoane vor avea păreri diferite despre el și îl vor aprecia din motive diferite și, bineînțeles, în moduri diferite. Cu toate acestea, noi suntem capabili de adaptare și de aceea eu cred că este foarte bine să ne adaptăm anumite caracteristici ale culturii in funcție de contextul și de locul in care ne aflăm (vocabularul, exprimarea sentimentelor și a emoțiilor etc…) pentru a ne putea integra în acea societate și a ne înțelege cu persoanele din acele comunități. O modalitate de a înțelege o persoană este de a observa mediul în care trăiește, o dată ce cunoaștem de unde provine acea persoana, cum a fost educată, în ce condiții a trăit și ce lucruri a putut acea persoană să descopere la comunitatea din care face parte putem să înțelegem cultura acelei persoane, limbajul, modul în care își manifestă emoțiile și sentimentele.
În al doilea rând, cunoașterea trecutului care se bazează pe tradiții și obiceiuri face și el parte din cultură. Păstrarea si respectarea acestora ne ajută să facem o legătură dintre trecut și prezent, să ne amintim de strămoșii noștri și să comemorăm lucrurile pe care ei le iubeau și le făceau cu atâta drag. Bineînțeles că aceste tradiții și obiceiuri diferă în fiecare cultură și nu pot fi apreciate sau înțelese de alte persoane la fel de bine.
În cultura noastră tradițiile sunt foarte bine păstrate, în special de persoanele din mediul rural. Horele, încondeierea ouălor de Paște, colindatul și mersul cu “Plugușorul” în sărbătorile de iarna, costumele populare purtate mai ales în zile de sărbătoare, mâncarea tradițională ( mămăliga, sarmalele, slănina etc.) sunt lucruri nelipsite din orice sat, și mai mare bucuria bătrânilor atunci când văd tinerii făcându-le și ducând tradițiile mai departe pentru că lucrurile de acest fel sunt cele care ne ajută să ne îmbogățim cultura. Așa cum am spus si la început, cultura nu înseamnă să știi lucruri din chimie, fizica sau biologie, cultura înseamnă atât de multe lucruri pentru că și noi, la rândul nostru, însemnăm atât de mult. Cuvântul cultură vine din latinul “colere” și înseamnă “ a cultiva” iar a cultiva înseamnă a planta ceva (indiferent că ne referim la o sămânță sau la o informație), a privi cum crește și se dezvoltă și a culege roadele de pe urmă și exact asta înseamnă cultura, să luam informații despre tot ce se petrece în jurul nostru, să le asimilăm, să vedem cum prin formă, cum noi prindem forma și la sfârșit sa vedem rezultatele, să vedem ce fel de persoane am devenit și să continuăm să ne îmbogățim mintea cu informații.
În concluzie, cultura este cel mai important lucru care definește un om. Numai prin cultură ne formăm, ne dezvoltăm, ajungem persoanele care suntem și devenim persoanele care ne dorim să fim, pentru ca lumea se dezvoltă tot mai mult pe zi ce trece și odată cu lumea, ne schimbăm și noi. Noi suntem lumea și noi formam cultura, în aceeași măsură în care ea ne formează pe noi, pe copiii noștri și pe nepoții noștri. Iar cum un pește nu poate trăi fără apă, tot așa nici un om nu poate trăi fără cultură.