Sari la conținut

Larisa Cornecea, Îmi doresc să devin avocat

Larisa Cornecea,
Clasa a VIII-a, 14 ani,
Școala Gimnazială Vădeni,
Prof. îndrumător: Manolache Marioara

Încă din clasele primare, am avut mare înclinație în ceea ce privește legea, drepturile, libertățile cetățenești și dorința de a dezvălui adevărul. Citisem Theodore Boone: Puștiul avocat de John Grisham, în care protagonistul, în vârstă de treisprezece ani și foarte isteț dă sfaturi juridice prietenilor de la școală. Când, datorită unor împrejurări, asistă la o crimă,  Theo își folosește cunoștințele despre sistemul juridic și cu puțin ajutor din partea părinților săi avocați, se asigură că se face dreptate. El este fericit că are ocazia să se afle în biroul unui judecător celebru: „Câteva secunde mai târziu, Theo stătea în fața celui mai mare birou din oraș, un birou acoperit cu tot felul de hârtii și dosare groase, un birou care simboliza  puterea enormă deținută de judecătorul Henry Gantry, care în acel moment, nu zâmbea.

Mă întrebam “ Oare ce face un avocat? Ce calități trebuie să aibă acesta? “ Multe întrebări ale căror răspunsuri le-am descoperit pe parcursul anilor.

Știu că sunt la acea vârstă la care adolescenții se tot gândesc și se răzgândesc, acea perioadă a vieții când îți descoperi noi pasiuni, noi obiective și mulți dintre noi ne gândim ce vom face de acum înainte. Am discutat, acum câteva zile cu colegii mei de clasă și am observat că mulți dintre ei nu sunt încă hotărâți ce profesie să își aleagă. Desigur, mai este mult timp până ne vom alege locul de muncă, dar dacă nu ne gândim acum, când?

Să revenim la dorința mea de a devin avocat! În familie, din păcate, nu am avut niciun model de avocat, în afară de unchiul meu care a absolvit Facultatea de Drept, dar care nu lucrează în domeniu. În rest, nu am avut cu cine să mă sfătuiesc în această privință. Trăim într-o eră digitală, așadar internetul este la îndemâna tuturor. Navigând pe internet, am găsit sfaturi și răspunsurile la întrebările care mă frământau de multă vreme, chiar îndemnuri adresate tinerilor care vor să ajungă avocați.

De ce îmi doresc să devin avocat? Răspunsul este destul de simplu: vreau să apăr drepturile oamenilor și să-i ajut să nu-și distrugă viața. După cum spunea Albert Einstein, “Căutarea adevărului este cea mai de preț posesiune”.