Sari la conținut

Laura Elena Grădinariu, Visul meu

Laura Elena Grădinariu,
11 ani, clasa a V-a A,
Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița,
Profesor îndrumător: Mariana Balan

Orice copil are un vis, un model, un ideal… . În ceea ce mă privește, visez să ajung un „om mare”, îmi doresc să fiu o actriță cunoscută în toată lumea prin intermediul filmelor în care voi juca, să mă recunoască oamenii pe stradă, să le dau autografe și să fac poze cu ei.

Eu am ales această meserie, deoarece poți interpreta personaje diferite și te poți transpune cu ușurință în pielea lor. Actoria îți conferă posibilitatea de a avea mai multe personalități, de a te dedubla și de a realiza ceea ce în mod normal nu ai putea face în viața de zi cu zi. Este considerată atât o formă de exteriorizare, la fel ca și alte profesii din domeniul artistic, precum ar fi: pictura, dansul sau muzica, cât și un mod de a-i face pe ceilalți să se simtă bine.

Ce calități ar trebui să aibă un actor? Aceasta a fost prima întrebare pe care mi-am pus-o când am început să fiu atrasă de acest domeniu, astfel încât m-am documentat și am aflat că un actor bun trebuie să știe cum să-și joace rolul, cum „să falsifice” sentimente, să transmită fidel trăirile personajului său, pentru ca publicul să simtă exact ceea ce simte și actorul respectiv. Fiecare personaj este unic prin felul său de a fi!

De asemenea, un actor trebuie să fie o persoană talentată, disciplinată, bine organizată, cu o dicție perfectă, cunoscătoare de limbi străine și să aibă o memorie foarte dezvoltată pentru a putea memora textele și particularitățile rolului său. În plus, simțul umorului și pasiunea sunt nelipsite din viața unui actor. Mai mult, independent de calitățile cognitive, este necesar să precizăm faptul că un actor trebuie să aibă un fizic plăcut și carismă, spontaneitate și un puternic simț de observație.

Bineînțeles că nu oricine poate fi actor, astfel încât anual se organizează un concurs de admitere la Facultatea de Teatru și Film, admitere pentru care mă pregătesc și eu, de altfel. Rolul acestui concurs este de a se verifica în ce măsură candidații dornici să se afirme în lumea artistică dețin abilitățile necesare unui actor, precum ar fi: recitarea unor poezii, prezentarea unor povestiri, testarea calităților ritmice și vocale, lectură la prima vedere, improvizație și jocuri teatrale.

Unul dintre actorii mei preferați este Jason Statham, un adevărat profesionist, ce s-a evidențiat în filmele de acțiune în care a judecat prin prisma talentului său, dintre care pot fi menționate următoarele: „Jocuri, poturi și focuri de armă”, „Curierul”, „Eroi de sacrificiu” și „Furios și iute”.

Concluzionând, genul de filme în care mi-ar plăcea să joc sunt cele de acțiune, pentru că îmi place dinamismul și adrenalina, dar nu exclud implicit celelalte genuri, însă nu în ultimul rând, ador să-i fac fericiți pe semenii mei și să le induc o stare de bine cu talentul și felul meu de a fi. Poate că sunt prea mică și prea visătoare, dar, potrivit lui Walt Disney, „Toate visurile noastre pot deveni realitate dacă avem curajul să le urmăm” și, conform lui Alexandru Macedon, „Nimic nu este imposibil pentru cel care încearcă”, deci a avea un vis nu este interzis!