Laura-Georgiana Filote,
Clasa a 11-a sn2,
CNCV
Profesor coordonator: Avram Carmen-Any
Se spune că cunoașterea este putere, și asta nu se aplică doar în arta spionajului și în relațiile internaționale. Educația culturală este o investiție inteligentă. Educația culturală are impact pe mai multe planuri: intelectual, emoțional și social.
Se întinde mult dincolo de cunoașterea răspunsurilor la întrebări și chestionare trivia. Fiind la curent cu știrile actuale și cunoștințele de bază într-o varietate de subiecte viața nu pare atât de banală.
Da, este benefic sa fim specializați pe un singur domeniu, în special dacă este unul ce ne face fericiți. Dar, după un timp, vorbind mereu despre aceleași lucru, viața poate deveni monotonă. Având un vast râu de cunoștințe în mai multe domenii ne ajuta să deschidem noi subiecte, să ne implicăm în discuții, să ne protejăm punctul de vedere, să nu ne lasăm manipulați și astfel să ne integrăm în societate.
Fiind o persoană dezvoltată pe mai multe ramuri ne poate ajuta și în alte feluri, nu doar social dar și pe plan profesional. Putem ajunge oameni de succes, cu idei și argumente mereu inedite, care într-o zi vor ajuta la o cauza foarte nobilă sau vor rezolva probleme la o scară mondiala. Astfel, o persoana cultivată este una de succes, o persoană care este propriul său om de cuvânt.
Pe aceeași notă, cu cât știm mai multe, cu atât vom fi mai încrezători. Încrederea în sine când vorbim în public depinde în mare măsură de cunoștințele pe care le avem despre diverse subiecte și capacitatea de a le utiliza pentru a răspunde la o întrebare sau pentru a da un argument convingător care arată într-adevăr cumulul de informații pe care l-am dobândit de-a lungul anilor.
În ziua de astăzi avem totul la un click distanță și nu a fost niciodată mai ușor de atât să ne informăm despre diverse subiecte. Cultivarea cunoștințelor poate deveni un hobby plăcut și poate începe de la vârste fragede. Tinerii ce astăzi își iau din timpul liber pentru a afla ce se întâmplă în alte părți ale lumii pot ajunge sa fie marea schimbare, într-un cuvânt: viitorul.
Ca un ultim argument pentru cât de importantă este cultura generală este însăși cunoștința despre alte culturi din jurul globului. Multe persoane se întreabă cu ce ne poate ajuta să știm despre evenimente majore din alte țări sau tradiții din regiuni îndepărtate. Și aici este cel mai simplu răspuns: ne ajută să fim oameni. Oameni ce înțeleg limitele altora, ce știu ce e compasiunea, oameni ce știu să aștepte și să asculte. A nu sări la concluzii și a nu învinovăți oameni nevinovați. De secole au fost incidente când dezinformarea în masă a ajuns la lupte tragice care au dus la masacre horide. Fuga dupa avuție și lăcomia după putere au pus unul împotriva altuia oameni naivi ce nu aveau posibilitatea de a ști ce este adevarat și ce nu este. Așadar, vreau să închei prin a spune că e normal să nu știm tot, însă ce nu știm la un moment dat ne poate răni cel mai tare.