Maria Diana Grigoraș,
clasa a XI-a SN2,
Colegiul Național Cuza Vodă Huși
Profesor coordonator: Avram Carmen-Any
Cultura reprezintă baza unei societăți înfloritoare și vie care ne reunește, încurajându-ne să sărbătorim trecutul, prezentul și potențialul unui viitor mai frumos. Exprimându-ne creativ, reușim să ne definim personalitatea și să apreciem lumea prin ochii celorlalți.
Aceasta ne îmbunătățește abilitatea de a învăța și calitatea vieții, oferindu-ne posibilitatea să ne dezvoltăm într-o comunitate tolerabilă și creativă. Făcând parte dintr-o cultură pot beneficia indivizii în multe moduri diferite, dintre care unele sunt profund personale. Experiențele culturale sunt oportunități de petrecere a timpului liber, de divertisment, de învățare și de împărtășire a experiențelor cu ceilalți. De la muzee la teatre, studiouri de dans sau biblioteci publice, cultura reunește oamenii de pretutindeni.
Cultura joacă un rol important în viața persoanelor unei societăți. Aceasta îți oferă un sentiment de apartenență, mai ales când toată lumea vorbește aceeași limbă. Limba evoluează odată cu cultura, ca un produs intim al modului în care comunică cei din societate. Oferă stabilitate care, la rândul său, aduce un sentiment de siguranță. Pentru majoritatea oamenilor, cultura le oferă aceeași apartenență emoțională pe care ar fi primit-o de la familiile lor. Străinii au o conexiune instantanee atunci când fac parte din aceeași cultură.
În genul potrivit de cultură, oamenii se simt protejați și chiar iubiți. Ei împărtășesc aceeași istorie și ideologii ca și cei din comunitatea lor. În cazuri extreme de control al unor culturi, cea mai mare amenințare este dispariția individualității. Când o persoană este forțată să se conformeze mandatelor culturale stricte, ea nu dezvoltă discernământ sau gândire critică. Ceea ce gândesc, ceea ce fac, cum se deplasează prin viață este dictat și controlat de cultura în care cresc sau din care aleg să devină parte ca adult. Cultele evoluează adesea din acest tip de culturi represive.
Cultura influențează cine ești, perspectiva ta asupra vieții și lumii în general. Până și simțul tău de umanitate și modul în care relaționezi cu alți oameni sunt influențate de cultura ta. Când o societate valorifică culturi diferite de a ei, persoanele apartenente la acea societate sunt capabile să crească ca indivizi și să ajungă dincolo de propriile lor zone de confort pentru a experimenta idei noi, bucătării și diferite expresii ale individualității și culturilor prin religii, muzică, modă și artă.
Diversitatea te poate inspira să găsești o nouă modalitate de a te exprima. Un artist poate fi inspirat de arta unei alte culturi sau poate descoperi că un anumit aspect al noii culturi provoacă ceea ce credea că înțelege despre viață în general.
Cultura aduce oamenii împreună prin artă, literatură, limbă și religie. Valorile și credințele noastre culturale se manifestă prin stilul nostru de viață. Valorile noastre morale reprezintă cultura noastră. Diferențele de culturi au dus la o diversitate a oamenilor din diferite părți ale lumii. Dobândim credințe și cunoștințe despre lume de la oamenii din jurul nostru. Grupul social în care trăim este cel care ne influențează alegerile în viață. Astfel, mediul cultural de care suntem înconjurați ne modelează personalitățile.