Sari la conținut

Maria-Raluca Cloșca, Ce importanță are cultura în viața mea?

Maria-Raluca Cloșca,
Liceul Emil Racoviță, Vaslui,
prof. Anca Pleșoianu

În viața mea, a unui adolescent ce caută să-și dezvolte cât mai mult abilitățile de comunicare, personalitatea devine un CV în fața celor ce ajung să mă descopere. Există, oare, personalitate fără cultura din spatele cortinelor ce a ajutat la formarea acesteia?

Cultura reprezintă gramul de aur ce se află în spatele unor pereți de piatră pe care tindem să-i arătăm celor din jur. Ne ascundem după aparențe, ne speriem să arătăm singura comoară ce ne face speciali și uităm să prețuim interiorul ca pe exterior, nereușind să alcătuim un întreg.

Rolul culturii în viața mea e acela de a mă ajuta să văd frumosul și în ce e urât, să văd interesantul și în ceea ce nu e fascinant, să-mi deschid urechile la ce spun cei de lângă mine și să am mai multe perspective din care să privesc viața.

Prin pictură îmi arăt suferința și o vindec tot prin pictură, prin cinematografie îmi lărgesc orizonturile imaginației …să învăț să visez cu ochii deschiși, tânjind la un loc în care să mă regăsesc. Atâtea personaje, caractere și situații ilustrate in filme și seriale ce m-au atras in acest ciclu cinematografic, ajungând să-mi creez propria perspectivă asupra lumii.

Prin muzică râd, plâng, retrăiesc momente și mă conectez cu cei din jur, iar prin dans îmi dau voie corpului să nu fie doar un suport al sufletului meu ci mai mult un produs final a ceea ce am strâns în interior.

Văd urâtul ca pe un frumos neînțeles și tristețea ca pe o fericire ce va să vină și toată această furtună de sentimente datorată artei. Prin cultură arăt cine sunt, mă detașez de cotidian și-mi dau voie să simt și să trăiesc.

Cultura înseamnă să-ți pui întrebări, să vrei să știi și să cunoști. De ce e zahărul dulce și durerea amară?Întrebări…la care nu găsesc răspuns și care mă apasă, mă agită.

Cultura înseamnă artă, oameni, curiozitate și nu în ultimul rând mă reprezintă pe mine, un întreg încă nedescoperit.

Îmi pune în ordine sentimentele și mă modelează sub forma unui om frumos, fie el urât la suprafață. Aceasta este însemnătatea culturii în viața mea.