Sari la conținut

Maria-Teodora Roșu, Importanța culturii

Roșu Maria-Teodora,
Liceul Emil Racoviță, Vaslui,
prof. Anca Pleșoianu

 

Cultura cultivă, ideea de a face parte din cultură și potențialul de creație sunt factori esențiali într-o societate modernă.  Așadar, cultura creează valori și simboluri, fără ea nu am avea o identitate completă. Nu în ultimul rând, cultura creează valori și simboluri, fără ea nu am avea o identitate completă.

Astfel, prin cultură ne culturalizăm, reprezentând deci un prilej de conștientizare și descoperire a lumii sinelui și a celei înconjurătoare. Cultura este revitalizată și reconstruită în funcție de fiecare individ, este un motiv al celebrării frumosului și urâtului deopotrivă. Aceasta lărgește orizonturi, arborează și materializează idealuri, distruge și reconstruiește doctrine. Cultura înalță și destramă societăți, ascede către o societate a distopiei utopice.
Din punctul meu de vedere, cultura este geneza umanității. Imortalitatea acesteia rămâne neîntinată, pe cât este și scufundată în păcat. Aceasta „ferește paza bună de primejdia rea” ori îți cultivă dorințe imorale. Dar prin cultură, dobândești privilegiul de a putea să alegi dintre a fi „schimbarea ce tu vrei să o vezi în lume” și abandonul în răul nesecătuit.

A-ți cultiva caracterul este de la sine înțeles un concept care implică nevoia de cunoaștere. Deoarece prin cultură își vor fuziona crezurile cele două lumi, interioare și exterioare. Se realizează conexiuni ce nasc noi întrebări, noi perspective, un ideal. Un ideal ce se fructifică, prin „sâmbure” încrucișând diverse idei, arii academice.
Cultura reprezintă pentru mine o inspirație, îmi sporește creativitatea, prin ea, mi se oferă ocazia redenumirii sinelui și a reconstruirii modului prin care judec lumea.
Cultura îmblânzește și animă, trezește sentimente de patimă ori de tragedie, indiferent, cu un impact deopotrivă tulburător. Astfel, am învățat nu numai să-mi gestionez reacțiile și sentimentele, ci să le utilizez în avantajul meu, oricare s-ar impune scenariul. Prin cultură, mi-am ascuțit simțurile, latente, fizice, emoționale.

Concluzionând, cultura fructifică și construiește societatea, reprezintă amprenta omului, expusă sub toate formele frumosului, având capacitatea de a se metamorfoza din orice punct de vedere. Cultura este universală, nu cunoaște limite. Astfel, pentru mine, cultura este viscerală.