Sari la conținut

Melania-Mariana Șerban, Cultura pentru mine

Melania-Mariana Șerban,
cl. XI, SN2,
Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși
Profesor coordonator: Avram Carmen-Any

 

Din punctul meu de vedere, cultura este un comportament învățat datorită istoriei familiei, mediului și interacțiunii sociale. Deși cultura se poate concentra asupra anumitor aspecte ale vieții, nu se limitează la o anumită definiție, așa că ea poate varia într-un mod deosebit.

Cultura este identitatea națiunii, fără cultură societatea este imposibilă. Cultura este ansamblul de modele de comportament transmise și învățate, credințe, instituții și toate celelalte produse ale muncii și gândirii umane care caracterizează funcționarea populației, profesiei, organizațiilor sau comunităților, așadar unicul reprezentant al unei comunității este cultura. Cultura sta la baza oricărei comunități și-i oferă modul de viață. Cultura ne învață să gândim pentru întreaga națiune, nu individual, ea oferă conceptul de familie, uniune etc.

Adaptarea la o nouă cultură presupune depășirea obstacolelor și eșecurilor. Încrederea este întotdeauna înrădăcinată în stăpânirea unei anumite sarcini sau a unui set de circumstanțe. O persoană care nu se crede capabilă să înțeleagă oameni din culturi necunoscute va renunța adesea dacă eforturile ei întâlnesc ostilitate sau neînțelegere. În schimb, o persoană cu o motivație ridicată se va reangaja cu mai multă vigoare, atunci când se confruntă cu obstacole, confuzie sau chiar eșec.

Cultura aduce o contribuție semnificativă industriei turismului, sprijinind în continuare crearea de locuri de muncă și încurajând dezvoltarea infrastructurii și a economiei.

Diferențele culturale vor varia de la atitudini despre religie la exprimare politică la idei economice la moralitate, artă, muzică și norme comunitare. Unele culturi vor mânca alimente diferite decât altele. Înțelegerea diferențelor culturale este utilă pentru a aduce oamenii împreună, astfel încât să poată lucra ca o unitate întreagă. Nu înseamnă că diferențele culturale trebuie eliminate, astfel încât toată lumea să prezinte aceleași expresii culturale. Fiecare cultură are atitudini și așteptări diferite, știind care sunt acestea va facilita dezvoltarea unui grup.

Cultura sta la baza sănătății mentale, fizice și spirituale a unui grup. Arată ce gândesc oamenii, ce simt și cum acționează. O operă de artă, de exemplu, este o manifestare a vieții interioare a oamenilor: reflectă modul în care grupul sau oamenii unei societăți văd lumea și pe ei înșiși. Arta poate fi folosită politic sau social pentru a comunica idei și idealuri, dar este întotdeauna o reflectare a culturii în măsura în care este o expresie a vieții interioare. De asemenea, mâncarea, limba, religia și politica sunt toate exemple ale modurilor în care cultura este exprimată. Etica, virtuțile, valorile și morala sunt parte integrantă a unei culturi – și sunt aspecte importante ale culturii organizaționale, precum și ale culturii de grup. Liderii acordă o atenție deosebită culturii pe care o manifestă oamenii, deoarece aceasta arată dacă oamenii au o viață interioară sănătoasă sau nu.