Sari la conținut

Oana-Florina Marica, De ce este importantă cultura pentru mine?

Oana-Florina Marica,
Clasa XSN3
Colegiul Național ,,Cuza Vodă” Huși
Profesor coordonator Avram Carmen Any

Din punctul meu de vedere, cultura presupune o viziune impregnată de cunoștințe multiple, capacitatea distincției elegante prin propria gândire luminată, într-un cadru social.

De cele mai multe ori, cultura este asociată inteligenței teoretice, însă aceasta este demonstrată cu adevărat în situații practice. O persoană cultă nu se remarcă doar prin multitudinea de informații acumulate, ci prin fluidizarea lor spre o imagine de ansamblu corectă a unor situații sau cerințe cotidiene.

Spre exemplu, cultura reduce dificultatea socializării și stabilizează relațiile sociale noi create. O cultură vastă ne ajută să atingem normele interpersonale prin simpla cunoștință a unor obiceiuri specifice locului.

De asemenea, cultura creionează un strălucit exemplar de evenimente ce servesc drept indicații sau atenționări asupra conduitei sau a alegerilor la nivel înalt. Un exemplu concret este ilustrat de întâmplări cu note istorice ce pot opri impregnarea socitetății cu diverse crize economice, politice, biologice ș.a., respectiv frânarea repetării trecutului ce a lăsat amprente catastrofale asupra nenumăratelor vieți.

O viață cultă aduce experiențe interesante și alungă mult cunoscuta plictiseală. O carte, un film interesant, și de ce nu, o melodie bună relaxează spiritul uman acaparat de sentimente vagi și nedefinite din cauza unor factori precum rutina, a cărei continuitate instalează monotonia.

Crearea unui univers ambiguu creionat de cultura proprie poate structura un colț imaginar de liniște, în care putem cânta alături de Mozart, picta sub îndrumarea lui Michelangelo sau călători spre lumi noi trasate de Columb.
Așadar, consider că o cultură antrenată ajută la crearea unui traseu stabil în viitor prin simpla deținere a noțiunilor diverse. La capătul drumului meu, sper să mă întâmpine o carieră strălucită de psiholog la care mă antrenez tocmai prin intermediul culturii.