Sari la conținut

Oana Melniciuc, Visez să devin…

Oana Melniciuc,
11 ani, clasa V-a A,
Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița,
profesor îndrumător Mariana Balan

Visul meu este să lucrez în armată. Pentru mine, armata înseamnă patriotism, curaj, vitejie și încredere în forțele proprii și cred că e o meserie ce se potrivește oamenilor puternici și hotărâți. Eu vreau să lucrez în armată, deoarece vreau să fiu ca Ecaterina Teodoroiu, modelul meu. Eu am descoperit-o în lecturile mele și am fost impresionată de eroismul ei, de dragostea ei de țară, de calitățile ei extraordinare. Am descoperit că a fost cercetașă și a participat la Primul Război Mondial, iar la sfârșitul bătăliei de la Mărășești a murit, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. A fost una dintre marile eroine ale României și a fost decorată pentru faptele ei de arme chiar de Regina Maria.

Armata e o meserie frumoasă și interesantă, care atrage mulți adolescenți, în special băieți. Statutul, uniforma, armele, posibilitatea de a avea o meserie bună și chiar o carieră de succes și mai ales dorința de a fi în slujba țării reprezintă punctele tari ale armatei, care îi mobilizează pe tineri. Deși sunt fată și mulți spun că această meserie e pentru băieți, nu găsesc niciun motiv pentru care eu nu aș putea avea această meserie. Nu doar băieții sunt puternici și ageri, ci și fetele. Fiecare copil, fie că e fată sau băiat, poate avea orice meserie își dorește și îi place. Nu este deloc în regulă să faci ceva ce nu îți place sau ceva ce nu ți se potrivește.

Armata este o meserie care îți oferă multă adrenalină. Ea este bazată pe organizare, disciplină, pregătire, ordine, responsabilitate. Pregătirea pentru armată este complexă, vizând componenta fizică, cea intelectuală și cea psihologică. Armata este folosită și intervine pentru menținerea păcii, dar, atunci când este necesar, participă la acțiuni militare de război. Știu că am mult de învățat și de muncit pentru a-mi împlini visul, dar, oricât de greu va fi, nu voi renunța.

În viitor, când voi lucra în armată, voi face astfel încât în România să fie pace și liniște, iar oamenii să se înțeleagă între ei. Îmi voi apăra țara cu riscul vieții mele, cum a făcut și Ecaterina Teodoroiu, deoarece îmi iubesc țara și îi vreau binele.