Dobranici Paula-Denisa,
Liceul Emil Racoviță, Vaslui,
prof. Anca Pleșoianu
Oriunde se găsește viață, se găsește și cultură. Cultura este frumusețea și viața fiecărei ființe umane. Aceasta ne este transmisă de la părinți, profesori și societate prin educație. Conștient sau inconștient, acționăm în conformitate cu propria noastră cultură, făcând parte din cultura unei țări sau a unei comunități.
Cultura este foarte importantă pentru a putea simţi esenţa vieţii. Nu pot să îmi imaginez cum am putea trăi într-un oraș în care nu există teatre, săli de concerte, clădiri foarte vechi și galerii de artă. Prin cultură se reunesc toate „sclipirile” oamenilor, în truda acestora de a înțelege viața, cu toate formele ei de manifestare. Aceasta este un mod de exprimare a sentimentelor încercate de oameni: admirația, revolta, frica, mândria, ura, dragostea și orice sentiment dat să fie simțit. Cred că avem nevoie de cultură pentru a fi superiori din punct de vedere spiritual, pentru a ne deosebi de animalul care trăiește doar pentru a se hrăni și înmulți. Relația dintre cultură și societate este una de interdependență. Aceasta este atât de puternică, încât specialiștii pun semnul egalității între ele. Totuși, prin cultură înțelegem produsele ideale și materiale ale unui grup, iar prin societate înțelegem un grup relativ autonom care se autoreproduce, ocupă același teritoriu și participă la o cultură comună. Așadar, nu există cultură în afara unei societăți și nici societate fără o anumită cultură.
Cultura ne oferă un sentiment unic de apartenenţă la cele mai diverse valori ale existenţei umane, care s-au format pe parcursul a mii de ani, începând cu ritualuri antice și terminând cu tehnologiile informaţionale moderne. Mai mult, cultura este cea care ne oferă posibilitatea să creăm o atmosferă mai bună pentru o viață mai bună, contribuind la soluţionarea problemelor politice, sociale și umanitare. În același timp, cultura ne conferă o identitate şi ne ajută să ne construim caracterul, ne uneşte şi ne dă un sentiment de siguranţă, iar valorile împărtăşite în comunitate ne oferă un sentiment de apartenenţă. Limba pe care o vorbim, arta, literatura şi moştenirea de care suntem mândri, gastronomia, festivalurile, obiceiurile şi tradiţiile, împreună, formează cultura noastră, devin parte din viaţa de zi cu zi şi ne influenţează în multe feluri. Importanţa culturii nu poate fi conturată precis, este imensă. Ea se regăseşte în noi, ne înconjoară şi este o parte integrantă a fiinţei noastre. Ne defineşte felul în care ne tratăm pe noi înşine şi pe ceilalţi.
Astfel, cultura este sufletul unei societăţi evoluate, exprimată în numeroasele moduri în care ne spunem poveştile, sărbătorim, ne amintim trecutul, ne distrăm şi ne imaginăm viitorul. Expresia noastră creativă ne ajută să definim cine suntem şi să vedem lumea prin ochii celorlalţi.