Sari la conținut

Robert Ștefan, De ce este importantă cultura în viața mea?

Robert Ștefan,
cl. X, Liceul teoretic „Emil Racoviță” Vaslui,
Profesor îndrumător: Pleșoianu Anca

Cultura reprezintă elementul definitoriu atunci când vine vorba de calitatea vieții. Prin cultură, în toate formele ei, reușesc să evadez din cotidian, să caut, să cunosc și să depășesc stadiul unei vieți monotone, lipsită de înțeles. Lord Raglan, comandant militar al trupelor britanice afirmă: „Cultura este cam tot ce facem și maimuțele nu fac”.

De mic copil, atunci când am învățat să citesc, am fost fascinat de una dintre formele culturii – literatura. Deși îmi place și apreciez teatrul, pictura și muzica, operele literare au fost acelea care mi-au stârnit interesul pentru cunoaștere. Pe parcursul anilor de studiu am valorificat pasiunea pentru citit înțelegând totodată importanța culturii, dar și beneficiile unui om care în detrimentul orelor petrecute nefolositor preferă slova: stimularea activității mentale, îmbogățirea cunoștințelor și a vocabularului, creșterea puterii de atenție și concentrare, dezvoltarea abilităților de scriere și comunicare.

Am privit întotdeauna cu mare admirație bunii oratori, oameni care reușesc să vorbească în fața unui public, volubili, siguri pe sine, folosind un limbaj care dovedea că timpul lor este destinat culturii, cunoașterii. Totuși, din punctul meu de vedere, cultura ar fi mai puțin lipsită de importanță dacă nu ”ar ciopli” personalitatea unui om. Prin citire am început să-mi educ mintea si spiritul, să-mi modelez caracterul prin dezvoltare personală. Am învățat din greșelile personajelor, am reușit să mă debarasez de aspectele meschine ale lumii și să-mi controlez emoțiile și impulsurile sentimentale. Un exemplu elocvent în acest caz este opera scriitoarei Jane Austen – ”Mândrie și prejudecată” din care am înțeles că orice impuls sentimental ar trebui să se lase condus de rațiune și că nu trebuie, de dragul unei persoane, să schimb sensul unor principii.

De asemenea, cultura reprezintă un aspect important al vieții mele pentru că fiind informat, pregătit devin greu de manipulat. Prin informare omul devine ”propriul stăpân” reușind să filtreze cu atenție informația. De-a lungul anilor am ajuns la concluzia că nu vârsta impune respectul, ci educația unei persoane, ceea ce a reusit să cunoască despre lume. Citatul poetului englez, Matthew Arnold, sintetizează care este rolul culturii pentru mine: ”Cultura înseamnă să știi ce s-a spus și ce s-a gândit mai valoros în lume.”

În concluzie, cultura are un rol reprezentativ în viața mea datorită faptului că mă caracterizează și diferențiază. ”Un om de cultură poate fi cântărit de oricine. Rezultatul diferă în funcție de cultura cantaragiului” spunea Valeriu Butulescu.