Sari la conținut

Andreea – Maria Dujac, Visez să devin…

Andreea – Maria Dujac,
13 ani, clasa a VII-a A,
Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița,
Profesor îndrumător: Mariana Bala

Înainte de a vă povesti despre ce meserie aș vrea să am, voi comenta puțin o întrebare care mă urmărește de câteva zile: De ce este importantă alegerea unei meserii/profesii potrivite?

Părerea mea este că a alege o meserie sau o profesie potrivită este un lucru foarte important, deoarece pe baza acestei alegeri îți construiești viitorul. Cu toate că acum nu sunt hotărâtă și nu știu exact ceea ce îmi place cu adevărat, mai târziu acest lucru va conta mult. A alege o meserie nu înseamnă doar a spune, ci și a depune multă muncă. Nu este de ajuns doar să vrei și să alegi, trebuie să îți acorzi mai mult timp de gândire până când poți trage o concluzie cu privire la ceea ce cauți. A alege o meserie este un pas important pe care îl faci, pentru a putea avea o viață împlinită și liniștită.

Consider că mulți dintre adolescenți, în această perioadă, se consultă cu părinții și caută cât mai multe informații despre diferite meserii cu scopul de a-și alege o meserie potrivită pe care să o practice cu plăcere, dar de pe urma căreia să vină profit. Trăim într-o lume în care fără bani ești văzut ca un nimeni și nici nu îți poți câștiga existența.

În primul rând, vă pot aduce la cunoștință că nu sunt sigură încă de ce vreau să devin. Există foarte multe profesii, ai de unde alege! Uneori, gândul îmi zboară la faptul că aș vrea să fiu de ajutor oamenilor, să am o meserie prin care să contribui la dezvoltarea societății. Cu toate că această situație mă pune în dificultate și mă teleportează printre gânduri, reușesc să mă mobilizez, să pun toate lucrurile cap la cap și, într-un final, să deslușesc misterul care mă neliniștește de o vreme. Eu am diferite preocupări și îmi place mult să citesc romane captivante, să dansez sau să ascult muzică. Am multe preocupări și pasiuni din zona artistică, dar știu că trebuie să fiu și realistă, pragmatică.

Meseria pe care mi-aș dori să o am este cea de designer de interior. De mică, îmi plăcea să-mi organizez lucrurile pe culori și domenii și în continuare îmi place să-mi aranjez cât mai frumos camera. Deseori mă găsești mutând lucrurile, aranjând cărțile și obiectele într-un anume fel, decorând spațiul de lucru și de dormit. Eu consider că această meserie mi se potrivește și, pe lângă asta, îmi și place. Pe mine m-a motivat faptul că iubesc să decorez, dar și să asociez realitatea cu imaginația, să îmbin partea tristă a lucrurilor cu partea bună, să descopăr o lume dincolo de prejudecăți, să mă las purtată de farmecul nuanțelor culorilor, să creez un loc de poveste pe care niciodată nu ai putut să ți-l închipui, să transform o cameră obișnuită într-un tărâm de vis. Părerea mea este că pentru a alege o meserie potrivită trebuie să îți cunoști potențialul și interesele, altfel îți va fi mai greu pe parcurs, în domeniul ales.

Cred că această meserie mă va ajuta să-mi descopăr laturile ascunse, să am mai multă încredere în mine, să-mi dezvolt creativitatea și să devin o persoană mai sociabilă. Eu nu doar visez să devin, eu vreau acest lucru și îmi doresc foarte mult să ajung acolo unde mi-am propus. Este important pentru mine să reușesc, dar, dacă nu voi ajunge din prima acolo unde mi-am dorit, voi încerca din nou. Chiar dacă nu reușim mereu, niciodată nu trebuie să renunțăm la visul nostru. Important este să nu ne demoralizăm și să găsim puterea de a o lua de la capăt.

Indiferent de situație, trebuie să rămâi puternic și optimist și, dacă ți-ai propus ceva și vrei să-ți atingi scopul, trebuie să ai încredere în tine, să muncești și să te zbați pentru ceea ce iti dorești! Chiar dacă, poate, nu ai un punct de sprijin, contează pe tine însuți, pe forțele tale și luptă pentru visul tău!!